Tiszti főorvos figyelmeztet!

Aki járt a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon, veszélyben lehet!!!

A szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhatták a botulizmust okozó termékeket. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet! Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolta.

Jól nézze meg a képeket, és ha vásárolt ezekből a termékekből, menjen orvoshoz! >>> képgaléria

2014.06.22 15:53MTI, ma.hu

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa vasárnap az MTI-vel.

A készítmények - szarvasgombás pesto, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok - kis üvegekben kerülhettek forgalomba. Mivel a botulizmus súlyos betegség, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint népegészségügyi szakigazgatási szerve arra kéri azokat, akik fogyasztottak a fent jelzett termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál - olvasható a közleményben.

KATT a képekért!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a ma.hu-hoz is eljuttatott közleményében azt írta: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Közölték, hogy a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják.

Az ÁNTSZ azt írta: a gyanús termékeket biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a NÉBIH honlapján érhetők el.

Mi ez a kórság?

A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb ismert szerves mérget, rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mg halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben "csak" levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Az ÁNTSZ azt kérte, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet - hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátása - áll a közleményben, amelyben kiemelték: a betegség jellemzően élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.

Korábban a NÉBIH azt közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik. A NÉBIH az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat folytat, a Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte a termékeinek visszagyűjtésére. A NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.