Alfa- és béta-karotinnal gazdagítva

"Szuperbanán" javíthat milliók egészségén

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.

2014.06.16 13:17MTI
freedigitalphotos.net/foto76

Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét - jelentették be hétfőn ausztrál kutatók. Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban - tudósított a The Daily Telegraph.

A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói - akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta - azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne - mondta James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak - tette hozzá Dale.

A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük "feljavítása".

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.