It's a holi-holiday...

Hogyan éljük túl a szünidőt? A BRFK jótanácsai

Nyáron, amikor a gyerekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, könnyebben kerülhetnek rossz társaságba. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak az alkoholhoz, a cigarettához és a kábítószerhez.

2014.06.14 16:28ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

A Budapesti Rendőr-főkapitányság néhány hasznos bűnmegelőzési tanáccsal szeretné segíteni a szülőket a nyári szünidőre.

A káros hatású szerek használata nagy veszélyforrást jelent a fiatalok számára. A gyerekek az első pohár alkoholt, az első cigarettát, kábítószeres tablettát - az esetek döntő többségében - nem idegen személytől, hanem a barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják. A szülőknek fontos tudni, hogy a gyerek kikkel tölti az idejét, mikor, hol tartózkodik. A szünetben több lehetősége adódik a fiataloknak a kikapcsolódásra, szórakozásra, ezért ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek.

Nyáron a gyermekek a szokásosnál jóval nagyobb százalékban hagyják el otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket, amivel könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet.

Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (például a pontos idő megkérdezésével) a mobiltelefonjuk átadását próbálja elérni, javasolják nekik, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatásra, játékra, telefonálásra) az idegennek. Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, akkor minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, kérjenek segítséget, próbáljanak meg higgadtak maradni.

Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el tőle semmit. A gyerekeknek fontos tudniuk, hogy ezekről az esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget! - olvasható a police.hu oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.