Babonap

Szívja magába a mai napot, 35 évig nem lesz ilyen!

Ha most ezeket a sorokat olvassa, már majdnem megcsinálta: túlélte péntek 13-át. De nem csak ezért különleges ez a pár óra, ami még hátravan.

2014.06.13 19:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Nem babonás? De azért kattintott - ez is azt bizonyítja, hogy az emberek (titokban) érdeklődnek a misztikum iránt. A mai nap egyébként is tökéletes választás a babonákban való elmerülésre, hiszen nemcsak, hogy péntek 13-a van, de ráadásul pont mára esik a telihold is.

Igen ritka ez az alkalom, átlagosan nagyjából húsz évente kerül sor egy-egy ilyen napra. Nagyjából, hiszen a 20. század elején alig két év telt el a neves napok között (1903. március 13. és 1905. október 13.), de akadt olyan időszak is, amikor majd' 50 évig kellett várni (1922. január 13. és 1970. november 13.). Mi ennek az oka? Hiszen minden évben van egy-három péntek 13-a, és legalább háromévente egyszer 13-ára (nem feltétlenül péntekre) esik telihold. Ám a két esemény együttállásának egy évre vetítve mindössze 5,81 százalékos valószínűsége van, vagyis átlagosan 20 évig tart, mire összejön a "mágikus nap".

Utoljára egyébként 2000. október 13-án volt ilyesmiben részünk - emlékszik még, mit csinált akkor? Ez már a dotcomválság közepén történt, még évekkel az EU-s csatlakozásunk előtt. A főpolgármester Demszky Gábor volt, de a miniszterelnöki posztot akkor is Orbán Viktor töltötte be. Abban az évben jelent meg a Windows 2000 és szűnt meg a TV3. Lövöldözés volt az oktogoni McDonald's-ban, Mádl Ferenc lett a köztársasági elnök, távozott közülünk Sir Alec Guiness angol színész (akit a világ Obi-Wan Kenobi néven ismert) és hazahozták Toma Andrást, az utolsó orosz hadifoglyot. Elsüllyedt a Kurszk atom-tengeralattjáró, az ENSZ tagja lett Szerbia, beköltözött az első állandó személyzet a Nemzetközi Űrállomásra, amerikai elnök lett George W. Bush és december 31-én éjfélkor véget ért a második évezred.

freedigitalphotos nixxphotography

De térjünk vissza a péntek 13-i teliholdhoz (amiből a következőre jó sokat kell várni, 2049. augusztus 13-án kerül rá sor)! A dátum önmagában is balszerencsés, gondolhatják a babonások. Ám ez nem igaz: egy német felmérés szerint például a kórházakban lezajlott műtétek átlagosan ugyanolyan arányban sikerültek, mint bármelyik másik napon. Összességében a tőzsdék sem mutatnak nagy negatívumot péntek 13-án, sőt, inkább egy kicsit jobban is teljesítenek, mint egy másik, tetszőlegesen kiválasztott napon.

Ha nem hiszünk a vérfarkasokban, akkor a teliholdtól sem kell tartani. Noha a Holdnak, mint a Földhöz legközelebbi égitestnek, komoly hatása van a földi életre (gondoljunk csak az ár-apály változásokra), felmérések szerint - szemben a hiedelmekkel - bizonyíthatóan nincsen összefüggés a bűnözés mértéke és a telihold között. Ugyanakkor a szülésznők esküdnek arra, hogy a jelenség hajlamos beindítani a 40. hét környékén levő terhes nőknél a szülést - ezt a cikk írója második gyerekének születésével személyesen tudja cáfolni.

Miért érdekes akkor a mai nap? Nos, Budapesten gyönyörű idő volt, a spanyol-holland focivébé meccs kiváló szórakozást nyújtott (a holland drukkereknek biztosan, hiszen Spanyolország-Hollandia 1:5 lett az eredmény), és ha a labdát kergetőket nem is szereti, egy hideg sör mellett akkor is érdemes élvezni a bizsergető estét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.