Káros mellékhatásokra figyelmeztettek Ausztriában

Tudja, melyik fémtől lehet rákos, alzheimeres?

Az alumíniumot régóta összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kór, a mellrák és az allergia különböző formáinak kockázatával.

2014.06.12 16:25MTI
Forrás: Wikipedia

Alois Stöger osztrák egészségügyi miniszter szerint a lehető legkevesebbet kellene érintkezni az alumíniummal, mert már annyira elterjedt, hogy ételekben, vízben, kozmetikumok és gyógyszerek sokaságában is megtalálható, és ez a felhalmozódásához vezethet. A hosszú távú hatások egyelőre nem ismeretesek.

Alumíniummérgezés ugyan ritkán fordul elő, ám az említett fémet tartalmazó izzadásgátlók, rúzsok, szájfények, savlekötők használata, az ételek és a víz fogyasztása olyan együttes hatással lehet, hogy a felhalmozódott alumínium mennyisége többszörösen is meghaladhatja a megállapított határértéket, amely testsúly-kilogrammonként egy milligramm.

A figyelmeztetés közzététele előtt a minisztérium konzultációra hívta a Bécsi Orvosi Egyetem, az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) és a német Kockázatértékelési Intézet szakembereit.

Az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a lehető legritkábban használjanak - többek közt - alufóliát nagy savtartalmú ételek tárolásához és elkészítéséhez, ne igyanak alumínium italosdobozból, ha törés vagy repedés látható rajta, és alumíniummentes izzadásgátlót vásároljanak. Az alumíniumtartalmú szereket semmiképpen sem szabad sebes bőrfelületen alkalmazni, és gyermekeknek nem ajánlják - olvasható a honlapon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.