USA-szigor

A gondtalan szolizásnak már régen vége - 60 százalékkal több melanóma

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) elrendelte, hogy a szoláriumokon hívják fel a figyelmet a bőrrák veszélyére.

2014.05.31 15:22MTI

A hatóság rendelete értelmében a szoláriumokon figyelmeztetést kell elhelyezni arról, hogy használatuk a bőrrák nagyobb kockázata miatt nem tanácsos a 18 év alattiaknak. A hivatal azt is bejelentette, hogy kereskedelmi forgalomba csak a szabályozó által jóváhagyott szoláriumok kerülhetnek.

Az új követelményt akkor vezette be a hatóság, amikor az UV-lámpát használó szoláriumok bőrrákkeltő kockázatát közepesre változtatták a korábbi alacsonyról. A döntés alapja az Amerikai Bőrgyógyászati Társaság kutatása volt, amely azt állapította meg, hogy a beltéri napozók UV-sugárzása 59 százalékkal emelte a bőrrák legveszélyesebb formája, a melanóma kockázatát.

A legnagyobb eséllyel azok a 18 év alattiak lesznek az UV-sugárzás hatására bőrrákosak, akiknek a családjában előfordult már a kór - olvasható Jeffrey Shuren, az FDA munkatársa közleményében. A barnító eszközök marketinganyagainak tartalmazniuk kell azt is, hogy aki ismételten UV-sugárzásnak van kitéve, annak ajánlatos rendszeres bőrrákszűrésre járnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.