Jó az Unióban fürödni

EU és a strandok

Cipruson fürödjön, ne Észtországban! Magyarországon 241 fürdőhelyet vizsgáltak.

2014.05.27 14:15MTI
Forrás: Wikipedia

Az Európai Unió fürdőhelyeinek vízminősége szinte kivétel nélkül megfelel az előírásoknak, sőt a 22 ezer vizsgált strand és fürdő túlnyomó többsége kitűnő minősítést - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre hivatkozva kedden az Európai Bizottság.

A minimális vízminőségi követelményeket a fürdőzőhelyek 95 százaléka teljesítette, a kitűnő jelzőt pedig a strandok és fürdők 83 százaléka érdemelte ki, ami 3 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

Fürdővízminőség szempontjából Ciprus és Luxemburg az Európai Unió mintaállama, ahol kivétel nélkül minden létesítmény megkapta a kitűnő minősítést. Máltán 99, Horvátországban 95, Görögországnak 93 százalékos a kitűnő vízminőségű strandok aránya. Ebben a rangsorban Észtország a sereghajtó, ahol viszont a legtöbb olyan strandot találták, ahol a víz minősége kívánnivalót hagy maga után, és a gyenge minősítést kapta: az észt fürdőhelyek 6 százaléka került ebbe a kategóriába. Hollandiában 5, Belgiumban 4 százalék azoknak a strandoknak az aránya, ahol a víz minősége elmarad a kívánalmaktól.

A vizsgálatok az Európai Unió mellett Svájc és idén első alkalommal Albánia fürdőhelyeire is kiterjednek, a hatóságok pedig két olyan baktériumtípus jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvízből vagy állati ürülékből kerülhetnek a vízbe, és rosszullétet okozhatnak. A környezetszennyezésből vagy szemetelésből fakadó hatásokat ez a vizsgálat nem veszi figyelembe.

A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon 241 fürdőhelyet vizsgáltak, amelyek közül 67,2 százalékról sikerült megállapítani, hogy vízminőség szempontjából teljesíti a minimumkövetelményeket, s csak 1,7 százalék kapott gyenge minősítést. A magyar strandok, fürdők 53,1 százalékában találták kiválónak a víz minőségét, míg viszonylag magas azon fürdőhelyek aránya, 30 százaléknál is nagyobb, amelyeket nem sikerül osztályozni, mert például nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű vízminta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.