Vesztésre áll a kormány

Támad a tbc legveszélyesebb fajtája Dél-Afrikában

Riasztó gyorsasággal terjed Dél-Afrikában a tuberkolózis legsúlyosabb változata. Az úgynevezett szélsőségesen gyógyszer-rezisztens tbc (XDR-TB) elleni harcban vesztésre áll a kormány - írta a The Sunday Times című johannesburgi vasárnapi lap. A legfrissebb felmérés szerint a gyógyíthatatlan tüdőbajban szenvedők száma egy év alatt 40 százalékkal emelkedett.

2008.08.18 16:33MTI

A legtöbb gyógyszernek ellenálló tbc-fajta Dél-Afrikában jelent meg a világon először. A 2006-os járvány 53 embert vitt el. A többség a diagnózist követő 16 napon belül halt meg. A lap szerint idén már az ország 39 kórházában regisztráltak XDT-TB megbetegedéseket. 

Csak Fokvárosban ezer beteget tartanak nyilván, tényleges számuk ennél nagyságrendekkel magasabb lehet. A hatóságok igyekeznek elszigetelni a fertőzötteket, a karanténokban azonban rendszeresek a lázadások. A helyzetet az ötmillió dél-afrikai HIV-fertőzött legyengült immunrendszere és az egészségügyi rendszer túlterheltsége teszi igazán nehézzé; a tbc-s betegek vagy egyáltalán nem kapnak gyógyszert, vagy nem fejezik be a terápiát, ez pedig újabb gyógyszer-rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet, az XDT-TB is így jelent meg. 

A világon nyilvántartott betegek hatoda, a relatív többség Dél-Afrikában él, de a gyógyszereknek ellenálló tbc a világ minden táján felbukkant már. A mostani felmérés legriasztóbb eredménye, hogy a betegség Dél-Afrikában egymástól távol eső régiókban üti fel a fejét, és fennáll a veszély, hogy az ország a korábbinál is nagyobb mértékben exportálja a problémát. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ezért külön irodát nyitott Pretoriában, hogy segítse a harcot a cseppfertőzéssel terjedő halálos tüdőbaj ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.