Nem szükségszerű az émelygés a terhesség alatt

Hat jó tipp a reggeli rosszullétek ellen

Sokan gondolják úgy, hogy a terhesség elején teljesen természetes és normális dolog a reggeleket megkeserítő rosszullét. Egy bizonyos szinten túl azonban már nemcsak zavaró, de a magzatot is veszélyeztetheti.

2014.05.09 10:29ma.hu

Van, ami orvosi kezelést igényel

Sok kismama – átlagosan ötből négy – megéli a reggeli rosszullétet, de csak keveseket érint igazán súlyosan. A rendszeres, extrém mértékű reggeli hányás, esetleges kiszáradás miatt ugyanis a baba nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz. Ezért a súlyos terhességi hányás (hyperemesis) kezelése mindenképpen orvosi feladat. A nőgyógyász a vizsgálatok alapján meg tudja állapítani, megfelelően fejlődik-e a magzat, és ha szükséges, hányáscsillapítókat, illetve a kiszáradás megelőzésére infúziós folyadékpótlást javasolhat.

A legtöbben szerencsére ennél jóval enyhébb rosszulléteket tapasztalnak, amelyek ellen beválhatnak Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szülész-nőgyógyászának tanácsai.

1. Kielégítő pihenés

Az elégséges és megfelelő minőségű alvás sokat segíthet. Ha ez problémát okoz, a várandósoknak érdemes kipróbálni a szemmaszkot, a kismamapárnákat, érdemes az étkezést nem lefekvés előttre időzíteni, és jót tehet a rövid déli pihenő is. Felkelés után ajánlatos kerülni a hirtelen mozdulatokat, lassan, fokozatosan kikelni az ágyból.

2. Megfelelő ételek és adagok

A várandósság alatt ajánlott kerülni a zsíros, túl fűszeres falatokat és a túl sok koffeint is. Ugyanakkor soha ne legyen teljesen üres a kismamák gyomra, hiszen így a felhalmozódó gyomorsav fokozhatja a hányingert. Egy kis sós vagy édes keksz közvetlenül ébredés után megelőzheti a rosszullétet, ahogyan a reggelire fogyasztott magas káliumtartalmú gyümölcsök (répa, paradicsom, dinnye) is. Vacsorára fehérjében gazdag falatokat ajánlott enni, ami segít a vércukorszint szabályozásában.

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

3. Elég folyadék

Sok kismama nem érez szomjúságot, éppen a rosszullétek miatt. Holott a napi 8 pohár víz nekik is kifejezetten ajánlott, ugyanis minél erősebben dehidratáltak, annál nagyobb a hányinger esélye. Hasznos lehet, ha kis almaecetet és mézet keverünk a vízbe, vagy ha nem tudunk inni, jégkockát szopogatunk.

4. Óvatos monitorhasználat

Kevesen tudnak róla, de a számítógép monitorjának vibrálása is okozhatja a reggeli rosszullétet. Ha a gyanú beigazolódik, a kismamáknak érdemes elkerülniük a monitorhasználatot, vagy ha ez nem megy, nagyobbra és vastagabbra kell állítani a fontokat, és a hátteret is érdemes kevésbé vibráló színekre változtatni.

5. Gyömbér és friss illatok

A hideg gyömbéres üdítő vagy egy szelet gyömbér vízben, teában áztatva csökkentheti a rosszullétet. Akinek beválik, akár gyömbéres kekszet is ropogtathat. Az erős illatokkal ugyanakkor óvatosan kell bánni, a parfümök, vagy a kellemetlen szagok is fokozhatják a hányingert. Ha így történik, menjünk friss levegőre vagy szagoljunk citromot, esetleg rozmaringot.

6. Megfelelő vitaminok, ásványi anyagok

Néhány kismamánál a vastabletták vagy a multivitaminok vastartalma okozza a rosszullétet. Ezt meg kell beszélni a nőgyógyásszal, mint ahogyan az összes, várandósság alatt alkalmazott táplálék-kiegészítőről, vitaminról is érdemes egyeztetni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.