Négyszeresére nőtt a bántalmazások száma

Szerbiában nő a gyermekbántalmazások száma

Tavaly mintegy 200 gyereket vettek el szüleiktől a hatóságok, közülük 112-t bántalmazás miatt.

2014.04.23 20:45MTI
freedigitalphotos David Castillo Dominici

A leggyakrabban elhanyagolás és fizikai bántalmazás miatt távolítják el a családból a gyereket a szociális védelmi szervek - írta a portál, hozzátéve, hogy a gyámság alá helyezett gyerekek száma évről évre nő.

Annak ellenére, hogy pontos számadatokkal egyetlen szervezet sem rendelkezik, a becslések szerint az utóbbi öt évben megnégyszereződött a bejelentett bántalmazások száma.

A gyerekek 55 százaléka nevelőszülőkhöz kerül, míg valamivel több mint egyharmaduk a különböző szociális intézetekben marad.

"Az elhelyezésnél a testi és lelki fejlődést vesszük figyelembe, illetve a szocializációt biztosítjuk mindaddig, amíg a gyerek vissza nem térhet a családjához, vagy nem válik alkalmassá az önálló életre" - nyilatkozták a belgrádi szociális központ illetékesei a Vecernje Novostinak.

Amikor valamilyen típusú bántalmazást tapasztalnak, a védelmi szervek megelőző vagy figyelmeztető lépéseket tehetnek. Mindkét esetben tájékoztatják a szülőket arról, hogyan viseljék gondját gyereküknek.

Abban az esetben azonban, amikor a gyerek komoly vagy közvetlen veszélyben van, mindenképpen elveszik őt a szüleitől, majd nevelőszülőknél vagy intézetben helyezik el. A három év alatti gyerekeket viszont csak minősített esetben veszik el édesanyjuktól - magyarázták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.