Regeneráció, de másképp

Rossz hír a stroke-osoknak

Bár korábbi kutatások során feléledt a remény, hogy az agykéreg képes agyvérzés után is új idegsejteket létrehozni, a legújabb vizsgálatok ezt mégsem támasztották alá: az idegsejtek nem pótolhatók.

2014.04.23 23:23MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Korábbi tanulmányok alapján ébredt az a remény, hogy az agykéreg a szélütés okozta károk enyhítésére képes lehet új idegsejteket létrehozni. Az új kutatás során azonban a tudósok szénizotópos eljárással meg tudták határozni a neuronok korát, és azt találták, hogy azok többnyire egyidősek az agyvérzésen átesett pácienssel.

Nem jött létre jelentős mennyiségű új idegsejt az agykéregben - idézte a FAU közleménye Hagen Huttner, a kutatás egyik résztvevője szavait.

"Első pillantásra kijózanító lehet az eredmény, ám érdekes módon a szélütést túlélő idegsejtek képesek helyreállítani az elégtelen vérellátás következtében sérült genetikai anyagukat, genomjuk teljes épségét" - mondta Huttner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.