Az ötödik leggyakoribb rákfajta

Megötszöröződött a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya

Túl sokat nyaralnak az emberek, de más is van a háttérben... A napégés növeli a kór kockázatát, legnagyobb eséllyel világos bőrű, szeplős és erősen anyajegyes bőrű személyeknél alakul ki a betegség. Családi előfordulása is kockázati tényező.

2014.04.22 16:25MTI
Forrás: Wikipedia

Ötszörösére emelkedett a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta - mutatta ki a Brit Rákkutató Intézet jelentése.

Évente több mint 13 ezer embernél alakul ki rosszindulatú bőrrák ma, míg az 1970-es évek közepén körülbelül 1800 páciensnél diagnosztizáltak melanomát évente - adta a hírül a BBC hírportálja.

A jelentés szerint a drámai emelkedés oka részben az 1960-as évek óta egyre népszerűbb európai nyaralások, de a szoláriumok elterjedése is hozzájárult a tendenciához.

A rosszindulatú melanoma jelenleg az ötödik leggyakoribb rákfajta, évente több mint kétezer ember halálát okozza Nagy-Britanniában. Százezer lakosból körülbelül 17-nél állapítják meg, míg az 1970-es években százezerből csak háromnál fordult elő.

A napégés növeli a kór kockázatát, legnagyobb eséllyel világos bőrű, szeplős és erősen anyajegyes bőrű személyeknél alakul ki a betegség. Családi előfordulása is kockázati tényező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.