Felkészült 10-12 évre?

A Nyúlon túl is van élet

Legyen ez a húsvét más - csokinyúl a megoldás. A Fehérkereszt Állatvédő Liga - több más szervezet mellett - idén is kampányol az élőállat-ajándékozás ellen.

2014.04.19 19:19ma.hu

Rossz magyar szokás, hogy ilyenkor ,,húsvéti" élő nyúllal lepjük meg gyermekeinket, sokszor bele se gondolva, hogy mi lesz az állat sorsa az ünnep elmúltával.

A nyúl átlagos élettartama 6-7 év, maximálisan 12 év körül van. Vajon a megajándékozottak képesek-e egy rossz szokás követése miatt ennyi ideig felelősségteljesen gondoskodni egy állatról?

Eddigi tapasztalataink alapján az emberek többsége az élőállat-ajándékozást nem méri fel felelősségteljesen! Húsvét után szabadulni szeretnének az alkalmi jövevénytől, bármi áron! Pedig a nyúl is érző lény!

A Fehérkereszt Liga kéri az embereket, hogy ne kövessék ezt az ósdi ,,népszokást"! A nyúlon túl is van ünnep! Ne ajándékozzanak élőállatot, ajándékozzanak plüssállatot! Készüljenek családi programokkal, fessenek tojást, menjenek játszóházba...

Egy kis háttér

A magyar húsvét szavunk a hús ekkori elfogyasztását jelöli. Több európai nyelven a Teuton (Norsze) Östra istennő ünnepének a neve ragadt a húsvétra: Oster(német), Easter(angol). Az istennőt szimbolizálta a tojás és a nyuszi.

A tojást tojó nyúl "ötlete" az 1700-as években született meg az Egyesült Államokban. A pennsylvaniai holland telepesek az "Osterhase" vagy "Oschter Haws" (azaz a Húsvéti Nyúl) eljövetelét várták, a jó gyerekek - a Mikuláshoz hasonló ünnepi szokás szerint - ajándékot, főleg színes tojásokat kaptak.

Éljünk a mában, éljünk állatvédőként - tartsuk tiszteletben az állatok jogait is! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk! - áll a Fehérkereszt Állatvédő Liga közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.