A vérszívók mentették meg a nő fülét

Piócákat raktak a leharapott fülére

Egy kutyatámadás miatt kis híján elveszítette a fülét egy nő, ám nemcsak visszavarrni sikerült az orvosoknak a fülkagylót, hanem azt is megoldották, hogy a felépülés ideje alatt ne keletkezzen pangó vér.

2014.04.18 17:40ma.hu

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a nő örökre elveszítse a bal fülét, ám egy bravúros ötletnek köszönhetően sikerült megfelelő körülményeket biztosítani a műtét után a teljes gyógyulásig. A 19 éves, meg nem nevezett amerikai nőt egy pitbull támadott meg és leharapta a fülét, de szerencséjére a kis szerv csak kevéssé sérült, így a kórházba szállítás után az orvosok vissza tudták varrni a nő fejére. A The New England Journal of Medicine című orvosi szaklap még arról is beszámolt, hogy amikor a leharapott fül az orvosok kezébe került, a nő apró köves fülbevalója is benne volt.

A Rhode Island-i kórház sebészei Dr. Stephen Sullivan irányításával rögzítették a szövetet és egy kis artériát is találtak, amelyen keresztül a visszavarrt fül újra megfelelő vérellátást kaphatott, ám akárhogy küzdöttek, nem találtak olyan vénát, amelyen keresztül az elhasználódott, oxigénben szegény vér visszaáramolhatott volna a gyógyuló szövetből a szív felé. Ennek hiányában viszont hiábavaló lett volna a műtét is, mert a pangó vértől szinte biztos, hogy a nő füle elhalt volna.

Fotó: Wikipedia

A megoldást egy rendhagyó módszer jelentette: piócákat használtak addig, míg a szervezet saját maga ki nem alakította az új érhálózatot. A kis vérszívók lecsapolták az elhasználódott vért, aminek következtében két héttel a műtét után a nőnek mindössze néhány halvány heg jelezte, hogy milyen komoly megpróbáltatáson esett át. Ráadásul mivel a sérülés kizárólag a fül külső részeit érintette, a kórházból is hazaengedték a varratszedés és a piócás kezelés után.

"A test rendkívül hatékonyan képes új artériákat és vénákat "növeszteni", így a piócákra csak átmenetileg volt szükség" - magyarázta Dr. Sullivan. "A természet nagyon régóta létrehozta a piócákat, és nem létezik semmi olyan, tudósok, mérnökök és orvosok által kitalált dolog, ami jobb lenne a természet által kitaláltnál." Persze a sebész nem tagadja, hogy van néhány beteg, akit sokkol a gondolat, hogy piócákat tegyenek a testére, de utóbb szinte mindenki tisztelettel néz ezekre a nem túl bizalomgerjesztő puhatestűekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.