Van, akinek nem fejlődött ki a nemiszerve

Kamaszlányoknak növesztett vaginát a nőgyógyász

Nem túl gyakori rendellenesség, de akad olyan nő, akinek valami miatt nem fejlődtek ki a nemiszervei, nemcsak a hüvelye, de a vaginája vagy akár a méhe is hiányozhat. Egy új eljárás most segíthet rajtuk.

2014.04.11 12:52ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Még csak a kísérleti fázisnál tart az amerikai Dr. Anthony Atala és csapata, de a kutatóorvos azt mondja, hogy már négy nőnek ültetett be saját sejtekből képzett vaginát. A nők kora a műtét idején 13 és 18 év között volt, és mindannyian olyan rendellenességgel születtek, amelynek következtében nem alakultak ki vagy gyengén fejlettek voltak a külső és belső nemiszerveik. Az efféle rendellenességek ritkán fordulnak elő, de akinél nem alakult ki a hüvely és a vagina, annak mostanáig vagy egyáltalán nem volt esélye a normális nemi életre, vagy jobb esetben bőrátültetéssel ki tudtak alakítani nekik egy üreget, ám az érthető módon nem pótolhatta a valódi hüvelyt és azokat az érzéseket, amelyeket egy egészséges nő érez szeretkezés közben.

Az úttörő kutatásnak hála azonban úgy tűnik, hogy van remény a nemiszerv nélkül született nők számára is: egy speciálisan formázott "keretbe" ültetik a nő saját sejtjeit, és abból hoznak létre tenyésztéssel egy valódi hüvelyt. A beültetéseket 2005 és 2008 között végezték el, de az eredmények nyilvánosságra hozásával megvárták az első néhány év tapasztalatát, amelyek a fenti négy esetben pozitívak voltak, mind a négy beteg idővel normális szexuális életet tudott élni.

Átlagosan 5000 lánygyermek közül egy születik vagina, méhnyak vagy méh nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.