Sokan küzdenek a tüdőrákkal

Egyre több a tüdőrákos nő

Drámain emelkedik a tüdőrákosok aránya a nők körében Nagy Britanniában : az utóbbi 40 évben 73 százalékkal nőtt, a férfiaknál azonban csökkent a szám, elsősorban a kevesebb dohányos miatt.

2014.03.21 16:01MTI

A friss adatok szerint a férfiaknál 47 százalékkal, a teljes brit népesség körében 20 százalékkal csökkent a tüdőrákosok aránya a vizsgált időszakban. Ma százezer brit nőből 41 a tüdőrákos, míg 1975-ben csak 23-an voltak. Az időszak elején százezer férfiból 112-t sújtott a betegség, 2011-ben 59-et.

Összesen mintegy 43 500 tüdőrákos megbetegedést regisztráltak az országban 2011-ben, közülük 23 800 volt a férfi és 19 700 a nő - olvasható a jelentésben.

A betegség ugyanebben az évben körülbelül 35 200 ember (19 600 férfi és 15 600 nő) halálát okozta Nagy-Britanniában. A tüdőrák az adatok alapján a második leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, ám a leghalálosabb a rákbetegségek közül.

A férfiaknál azért csökkent a betegek aránya, mert sikerült visszaszorítani a dohányzást, ám a betegség kezelési lehetőségei korlátozottak, és a magas halálozási arány ellenére a társadalmi tudatosság alacsony.

Harpal Kumar, a brit Rákkutató Intézet igazgatója szerint a friss adatok arra figyelmeztetnek, hogy a tüdőrák továbbra is a rákkutatás egyik legnagyobb kihívása. Több mint kétszer annyi ember halálát okozza, mint a második legveszélyesebb, a bélrák, és úgy tűnik, ha nem tesznek ellene többet, a tendencia folytatódik - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.