Visszafelé sülhet el a dicséret

7 dolog, amit SOHA ne mondj olyannak, aki fogyókúrázik!

Jól tudjuk, milyen érzékenyen reagálnak a túlsúlyos emberek, ha valaki megjegyzést tesz a feleslegre. Ám nem könnyű a helyzet, ha a diéta eredményét szeretnénk dicsérni: nem mindig úgy sül el, ahogy szánjuk.

2014.03.21 14:43ma.hu

Lehet, hogy tényleg a jószándék vezérel, ám gyakorta úgy hat egy-egy megjegyzés egy fogyókúrázó szemében, mintha alattomosan egy kést döfnénk belé, és még egy kicsit meg is forgatnánk azt. Lássuk, melyek azok a mondatok, amelyek nemcsak rosszul esnek a diétázónak, de akár vissza is fordíthatja az addigi folyamatot, és nemhogy kevesebbet enne utána, hanem még mélyebbre nyúl a hűtőben. Úgyhogy mielőtt kimondaná az alábbiakat, álljon meg egy pillanatra, és inkább harapjon a nyelvére...

1. Ha leadod a felesleget, úgy fogsz kinézni, mint amikor először találkoztunk!

Michael Abrams pszichológus szerint sosem szerencsés a partnerünk fejére olvasni a "régen úgy néztél ki" kezdetű mondatot. Ez ugyanis burkoltan arra figyelmezteti a másik felet, hogy bizony az idő kérlelhetetlenül múlik, és nemcsak öregszünk, de ezzel párhuzamosan folyamatosan veszítünk egykori vonzerőnkből. Ha megjegyzéseket tesz a partner a túlsúlyra, akkor mit fog mondani, amikor majd ráncos lesz a bőr és lötyögős a kar, amit még nehezebb eltüntetni?

2. Meg tudnád csinálni, ha csak egy kicsit keményebben próbálkoznál

Ez a megjegyzés azt sugallja, hogy az elhízás valójában jellemhiba. A mai társadalom egyenlőségjelet tesz a kövér ember és a lusta, akaratgyenge és önfegyelemre képtelen ember közt, holott már régóta tudjuk, hogy a súlyt jelentős részben a genetika határozza meg, ráadásul az idő múlásával egyre nehezebb tartani a korábbi formát. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki elhízott, csak a biológiát okolhatja, van, aki tényleg túl sokat eszik, de az meg többnyire érzelmi okokra vezethető vissza, és azon sem sokat segít, ha egy újabbat rúgunk az amúgy is elkeseredett túlsúlyos emberbe.

3. "Vagy lefogysz, vagy nem lesz szex - vagy akármi"

A fenyegetés ritkán vált ki pozitív hatást - mondja a szakember. Hogy miért? Mert ha valaki már eleve rosszul érzi magát a bőrében - márpedig túlsúllyal ez eléggé általános -, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy a fenyegetés hatására felbuzog benne a tettvágy a változtatásra. Inkább még reménytelenebbnek fogja érezni a helyzetet, ami a hízás fokozódásához vezet.

Fotó: freedigitalphotos.net

4. Próbáld ki azt a diétát, amit én is használtam!

Első hallásra ez akár még jó ötletnek is tűnhet, ám aki már próbált valaha fogyni, az tudja, hogy mindenkinek másképp működik a szervezete, és ami az egyik embernél gyors és látványos fogyást eredményez, az nem biztos, hogy a másiknál is pont a legmegfelelőbb lesz. Mindenkinek meg kell találnia a saját módszerét a fogyáshoz, azt, amire az ő teste a legjobban reagál. Ha pedig már valamelyik módszer bizonyított, akkor érdemes továbbra is tartani magunkat hozzá, ahelyett, hogy a barátnőnk, házastársunk vagy ismerősünk "tutibiztos" módszerére nyergelnénk át: miért adná fel, ami az előző hetekben már bizonyított?

Nem beszélve arról, hogy ha egy másik embernek bevált módszer nálunk nem működik, még azt is el kell viselnünk, ahogy a magát karcsúra diétázó ismerősünk megjegyzi: "valamit biztosan nem jól csinálsz, látod, nekem használt!"

5. Óriási lesz, ha leadsz pár kilót!

Látszólag dicséret, ám a diétázóban könnyen kelthet olyan gondolatokat, hogy azért lesz óriási dolog a fogyás, mert akkor kevésbé fenyegetnek a halállal végződő betegségek - állítja Abrams. "A legtöbb embert nem igazán motiválja ez a gondolat, és kevesen gondolnak a saját elmúlásukra. A halál emlegetése, még akkor is, ha a veszélye csökken az egészségesebb élet és testsúly révén, nem valami biztató, és emiatt könnyen visszatérhetnek a rossz szokások".

6. Ugyan már, csak egy kicsi szeletet a tortából, ez a kedvenced!

Ismerős? Ártatlannak tűnik, de kevés ennél gyilkosabb mondat van. Nézzük a párhuzamot: egy leszokott alkoholistát hányszor kínálnánk meg "csak egy kis sörrel", mondván, annyi még nem árt? A diétából kilógó ételekkel ugyanez a helyzet. "Tiszteld a döntést, és ne csábítsd semmire, ne akard szabotálni az elhatározását" - tanácsolja a szakember.

+1: Kerüld a testbeszéddel "kimondott" megjegyzéseket

Nem kell feltétlenül megszólalni ahhoz, hogy megbántsuk a fogyókúrázót, elég egy lebiggyesztett száj, vagy akár az is, ha a házasfelek már nem érnek egymáshoz - ezzel azt sugallják a másiknak, hogy "már az érintésedtől is viszolygok". Ha pedig mégis nehéz lenne, mert tényleg taszít a recegő háj, nézzük meg, mi magunk hogyan változtunk az évek során, vonzóbbak lettünk-e ifjúkori önmagunkhoz képest, és ha nem - márpedig biztos, hogy nem! -, akkor vegyünk erőt magunkon és inkább biztassuk a párunkat, hogy továbbra is a jó úton tudjon haladni a kívánt alak felé!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.