Gyulladások, daganatok

Vedd észre! Hasnyálmirigy-betegségek

Emésztőrendszerünk tápcsatornán kívül elhelyezkedő, nélkülözhetetlen "alkatrésze" hasnyálmirigyünk, a pancreas, ami úgy 12 centiméternyi, falevél alakú mirigy. Két fő feladata van: az egyik a nyombélbe ürülő, emésztőenzimeket tartalmazó nedv termelése, a másik az inzulin és a glukagon nevű hormonok elválasztása.

2008.08.07 13:00ideal.hu

Ez utóbbiak szükségesek a keringésben lévő cukor feldolgozásához. Feladatai tehát bonyolultak és létfontosságúak. Megbetegedései súlyos következményekkel járnak. Ezek megelőzésében, felderítésében, a gyógyulás folyamatának nyomon követésében sokat segíthet a 3D-s ultrahangvizsgálat!
 
A hasnyálmirigynek elsősorban kétféle betegsége ismert: a gyulladás, ami lehet akut vagy krónikus és a daganat. A pancreas betegségét elsősorban laborvizsgálatok jelzik, a pontos diagnózis felállításához azonban első számú segítséget jelent a 3D-ultrahangtechnika. 

Gyulladások, daganatok... 

- Akut hasnyálmirigy-gyulladás: hirtelen kialakuló betegség, lehet enyhe lefolyású, vagy az életet is veszélyeztetheti. Tünetei: felhasi, közvetlenül a szegycsont alatt jelentkező éles, súlyos fájdalom, ami gyakran a hátba sugárzik, és napokig tarthat. Akut gyulladást az esetek túlnyomó többségében epekő, avagy alkoholfogyasztás okozhat. Legtöbb esetben kórházi kezelést igényel. 

- Idült hasnyálmirigy-gyulladás: a szerv hosszú ideig fennálló gyulladása. Tünetei: állandó, de változó erősségű, köldök körüli fájdalom, illetve az akut gyulladásra jellemző fájdalmak. Kialakulásának okai között szerepel a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, az örökletes hajlam, illetve a hasnyálmirigy kivezető csövének szűkülete. 

- Hasnyálmirigyrák: az adenokarcinóma rosszindulatú daganat, a hasnyálmirigy-vezetéket bélelő sejtekből indul ki. Tünetei: amíg a daganat nagyra nem nő, az esetek túlnyomó részében nem okoz tüneteket. Amikor már ezek jelentkeznek - fájdalom és fogyás formájában -, a daganat az esetek 80%-ában már szétterjedt a környéki nyirokcsomókba, a májba, vagy a tüdőbe. Az idült hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek magasabb a kockázatuk e betegség kialakulására. Az érintettek életkilátásai igen rosszak. 

- Cisztadenokarcinóma: a hasnyálmirigyrák egyik típusa, az érintettek életkilátásai sokkal jobbak, mint az adenokarcinómásokénak. - Inzulinóma: ritkán előforduló hasnyálmirigy-daganat, az eseteknek csak 10%-ában rosszindulatú. Tünetei: mivel a daganat vércukorszintet csökkentő hormont termel, tünetei az alacsony vércukorszintből adódnak, pl.: fejfájás, zavartság, látászavar, izomgyengeség, személyiségváltozás. - 

Gasztrinóma: olyan daganat, ami hatalmas mennyiségben termeli a gasztrin nevű hormont. Ez a gyomrot sav és enzimek előállítására serkenti, ezáltal fekélyek kialakulását okozza. Tünetei: a peptikus fekély okozta enyhe vagy jelentős hasi fájdalom. 

- Glukagonóma: olyan daganat, ami a glukagon nevű hormont termeli, így emeli a vércukorszintet. Tünetei: a magas glukagonszint a cukorbetegség tüneteit produkálja, jellemzője még a tipikus bőrkiütés, illetve a fogyás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.