Finn tudósok találmánya

Másodpercek alatt felismeri a bőrrákot

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki. Az első eredmények biztatóak.

2014.02.28 16:08MTI
freedigitalphotos.net

A finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) tudósa, Heikki Saari olyan hiperspektrális kamerát talált fel, amely korai stádiumban is kimutatja a bőrrákot. A képalkotó spektrometria a molekulák fényvisszaverési görbéjének mérésén alapul.

A kézi kamera két másodperc alatt egyszerre viszonylag nagy, 12 négyzetcentiméteres bőrfelületről tud képet alkotni. A szabad szemmel láthatatlan korai bőrrákot és előjeleit is fel lehet ismerni vele, így lehetővé válik a betegség korai kezelése - olvasható a VTT portálján.

Az első tesztek során a kamerát olyan bőrfelület vizsgálatára használták, amelyen a bőrrákot szinte mindig megelőző elváltozások - úgynevezett prekurzorok - voltak. Alkalmazták elmosódott körvonalú bőrrákos elváltozások határainak megállapítására is. Ilyen például a melanóma lentigo maligna nevű fajtája.

Azért fontos megismerni a bőrrák pontos körvonalait, hogy a műtéttel sikerüljön eltávolítani a teljes daganatot. A test különböző szöveteit úgy azonosítja a kamera, hogy spektrumuk eltér a felvételeken.

A kezelendő tumor helyzetét és méretét úgy állapítják meg, hogy számítógépes módszerekkel elemzik a felvételeket. A folyamatban lévő kutatás során az eredményeket szövettani vizsgálattal igazolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.