Asztma és terhesség

Értelmetlen kockázat: amikor felelőtlen a kismama

Az asztmás kismamák veszélyeztetik önmaguk és születendő gyermekük egészségét is azzal, ha téves feltételezések, vélt veszélyek miatt csökkentik az asztma gyógyszerek használatát.

2014.02.28 16:29ma.hu

Kettő helyett lélegzünk

Az asztma kezelésére különösen nagy gondot kell fordítanunk várandósság idején, a nem megfelelően kontrollált betegség ugyanis akár a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztető, oxigénhiányos állapotot is előidézhet. Az asztmás roham során a hörgők beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik, köhögés, zihálás lép fel, a levegő áramlása akadályozottá válik – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Az asztmás rohamok eltérő súlyosságúak és hosszúságúak lehetnek, azonban a roham ideje alatt minden alkalommal csökken a szervezetbe jutó oxigén mennyisége. A méhen belüli oxigénhiányos állapot növeli a koraszülés veszélyét, emellett a gyermeknél súlyos fejlődési rendellenességeket – mozgásszervi- és beszédfejlődése zavarok, diszlexia, diszgráfia, hiperaktivitás és figyelemzavar – is okozhat.

Fotó: freedigitalphotos.net

Információ és asztma kontroll

Egy korábbi, a The Journal of Asthma folyóiratban megjelent vizsgálat hívta fel a figyelmet arra az aggasztó tényre, miszerint az asztmás várandós hölgyek a kezelőorvossal történő egyeztetés nélkül abbahagyják a betegségük kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését. A Chest folyóiratban megjelent eredmények azonban azt igazolják, hogy a felesleges kockázat elkerülhető, ha a kismamákat megfelelő módon tájékoztatják betegségükről és kezelésükről.

A MAMMA nevet viselő projekt keretén belül, az ausztrál kismamák a The Royal Women's Hospital és Mercy Hospital for Women intézményeiben, havi rendszerességgel vettek részt egy gyógyszerészek vezetésével, és kezelőorvosok bevonásával megvalósuló programban. Hat hónap elteltével a várandós hölgyek körében jelentősen javult a betegség kontrollálása: nem volt szükség sürgősségi kórházi ellátásra és a munkából sem okozott kiesést a betegségük.

Biztonságos gyógyszerek

A kutatás is alátámasztja azt a korábbi megállapítást, miszerint az információ már fél siker a betegség kezelésében. Lényeges, hogy a betegek felismerjék, hogy esetükben mi provokálhat rohamot, hogyan tudják elkerülni, megtanulják a gyógyszerek szedésének, az inhalátorok használatának helyes módját. A kutatásban vizsgált módszer sikerét is a betegtájékoztatás, a nyomonkövetés, ellenőrzés és visszacsatolás biztosította.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy emellett az asztma kezelésében, a várandósság alatt törekedni kell az inhalatív gyógyszerek használatára olyan hatóanyagokkal, melyek a hörgőkbe juttatva biztosan nem jelentenek veszélyt a magzatra. A kiegészítésként esetleg mégis szükséges – szájon át vagy injekcióban alkalmazott – gyógyszerekről szintén kezelőorvosunk dönt, aki a kezelés meghatározásánál figyelembe veszi állapotunk és tüneteink súlyosságát.

Az asztmás várandós hölgyek kezelésére szolgáló nemzetközi ajánlásában is a sokszor akár életmentő gyógyszerek terhesség alatti folyamatos használata áll – hangsúlyozza a Tüdőközpont orvosa, utalva arra, hogy a kismamák, indokolatlan félelmeink miatt semmiképp se tegyék félre a gyógyszereket, kérjék inkább kezelőorvosunk segítségét a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazható gyógykezelés összeállításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.