E-vitamin és a béta-karotin

Nem védenek a vitaminok a ráktól és a szívbetegségektől

Az E-vitamin vagy a béta-karotin szedése nem véd a ráktól vagy a szívbetegségektől,, sőt a béta-karotin inkább ártalmas, mint hasznos.

2014.02.25 13:55MTI

Az amerikai betegségmegelőző szolgálatok kutatócsoportja egy 2003-ban készült tanulmányt aktualizált, azzal kiegészítve, hogy az E-vitamin és a béta-karotin táplálék-kiegészítők hatástalannak bizonyultak az Egyesült Államokban a két legtöbb halálesettel végződő betegségfajta, a daganatos és a szív-és érrendszeri betegségek esetében.

Következtetéseik több tudományos kutatáson alapulnak, amelyek szerint a béta-karotin és az E-vitamin nem használ, sőt a béta-karotin inkább ártalmas, mint hasznos.

"Az E-vitamin szedése nem jár előnyökkel, a béta-karotin szedése pedig növeli a tüdőrák kockázatát az erre a betegségre hajlamos emberek esetében" - összegezte megállapításaikat Michael LeFebre, a kutatócsoport társelnöke.

"A szív- és érrendszeri megbetegedések fontos szerepet játszanak az Egyesült Államok közegészségügyi helyzetében, és minden olyan módszer után kutatunk, amely segíthet megakadályozni ezen megbetegedések kialakulását" - mondta a munkacsoport elnöke, Virginia Moyer.

A kutató szerint nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy eldönthessék, a tápanyagok - külön vagy kombináltan történő szedése segíti-e a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések megelőzését.

A vitaminok nem bizonyított hatásával kapcsolatos rendszeres figyelmeztetések ellenére sokan továbbra is szednek vitaminokat. A felnőtt amerikaiak mintegy fele szedett már legalább vitaminos táplálék-kiegészítőt 2007 és 2010 között.

Terhes nők számára időnként javasolják folsavat tartalmazó vitaminok, illetve idős embereknek csontritkulás ellen D-vitamin szedését. A kutatócsoport e vitaminok szedése helyett viszont inkább a kiegyensúlyozott táplálkozást, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejterméket és hal fogyasztását tanácsolja.

Az orvos szakértőkből álló munkacsoport ajánlásai az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat február 24-i számában jelentek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.