Mint az alkohol

21 évre emelnék a dohányzás korhatárát

Huszonegy évre emelné a dohányáruk vársárlásának korhatárát két amerikai állam, Utah és Colorado, amely ezzel szeretné még jobban visszaszorítani a dohányzók arányát.

2014.02.24 06:30MTI
freedigitalphotos.net

A két állam törvényhozói a napokban voksoltak a javaslat elfogadása mellett, amely korhatár tekintetében az alkoholhoz hasonlóan kezelné a dohányárut, ám ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjék, még több szavazáson kell megerősíteni.

A javaslatot egy új kutatás ösztönözte, amely arra figyelmeztetett, milyen sokan szoknak rá tinédzser korukban a dohányzásra. Az Annals of Internal Medicine folyóirat egy tavaly számában megjelent tanulmány azt írta, hogy tíz naponta dohányzó közül 9 még 18 éves kora előtt elszívja az első cigarettáját, és a kiskorúak számára vásárolt cigaretták 90 százalékát 18 és 20 év közöttiek szerzik be.

A korhatár felemelésével olyan helyzetet hozhatunk létre, amelyben csak sokkal később szokhatnak rá a fiatalok a dohányzásra - érvelt a törvény mellett az utahi Marla Brannum. A coloradói képviselők is úgy gondolták, hogy a korhatár megemelése megnehezíti a kamaszok dohányáruhoz jutását és a felnőttek körében is csökkenhet a dohányzók aránya.

Utah és Colorado is azon államok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a dohányzók aránya az Egyesült Államokban. A washingtoni székhelyű Kampány a Dohányzásmentes Gyerekekért szervezet ugyancsak támogatja a korhatáremelést.

"Úgy tekintünk erre, mint egy járulékos lépésre a dohányzás visszaszorításában" a magasabb dohányadók és egyéb megszorítások mellett - közölte Peter Fisher, a szervezet elnöke. Az Egyesült Államokban négy államban, köztük Utahban csak a 19. évüket betöltöttek vásárolhatnak dohányárut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.