Csökkenti a gyerekek IQ-ját

Ezért ne mossunk fogat fluoridos fogkrémmel - a gyerek se!

A fluorid a higanyhoz és az ólomhoz hasonlóan mérgezi az agyat. Nem véletlenül jelenik meg egyre több fluorid nélküli fogkrém...

2014.02.21 13:48ma.hu

Évek óta folyik a vita arról, hogy a fluorid káros hatással van-e a fejlődésben lévő emberi agyra, hiszen mindenki hitt abban, hogy a fluorid biztonságos és hatékony megoldás a fogszuvasodás megelőzésében, különösen gyerekkorban. Pedig nagy mennyiségben a vegyi anyag neurotoxicitást (károsítja az idegrendszert) okoz a felnőtteknél, a rágcsálókon végzett kísérletek pedig azt bizonyították, hogy a memóriára és a tanulásra is negatív hatással van. Arról azonban keveset tudni, hogy a fluorid milyen hatással van a gyermekek idegrendszerének fejlődésére.

A Harvard School of Public Health (HSPH) valamint a shenjangi China Medical University kutatói 27 tanulmány összevetésével megállapították, hogy a fluorid bizony káros hatással van a gyerekek kognitív fejlődésére. A szakemberek szerint a veszély nagyon is komoly, ezért további kutatásokat javasolnak.

A kutatás alapját az szolgáltatta, hogy Kínában a talajvíz magas koncentrációban tartalmaz fluoridot, de más országokban még nem kezdeményeztek ilyen irányú vizsgálatokat. Az összevetett tanulmányok ugyan nem teljesek és különböző válaszokat kerestek, a kutatás vezetője, Anna Choi szerint a meta-analízis eredményét nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Choi és csapata több mint 8000 gyerek esetében vizsgálta a fluorid és az IQ-szint közötti kapcsolatot. Az eredmények kimutatták, hogy akár 7 pontos szintcsökkenés is tapasztalható, és nem kizárt, hogy már a minimális fluoridbevitel is képes mérgező hatással lenni az agyra.

„A fluorid hasonló agyi sérüléseket okoz, mint az ólom, a higany és más mérgek” – mondta Philippe Grandjean, a HSPH rangidős kutatója. „A méreganyagok hatása ugyan csekélynek tűnik, de kombinált hatásuk a népességre komoly lehet, különösen mivel a következő generáció agykapacitása mindannyiunk számára létfontosságú”.


Ivóvízhez adagolva

Ma az Egyesült Államokban a városi vezetékes vízhez szándékosan adnak fluoridot 1-4 ppm-es mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy a közvízellátási rendszerből a lakossága kétharmada iszik fluoridos vizet nap mint nap. Így a fluorid megtalálható az üdítőitalokban, sörben és élelmiszerekben. Ráadásul, mivel az egyik legelterjedtebb környezetszennyező anyagról van szó, sajnos ott van a természetes vizekben, a talajban és a levegőben. Ez azt jelenti, hogy a valószínűsége annak, hogy az ember ne fogyasszon fluoridot, egyenlő a nullával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.