Nem mindig a hideg az oka

Gombóc van a torkában? Lehet, hogy pajzsmirigy-probléma!

Télen, a megfázásos időszakban az emberek többsége a torkában zavaró gombócérzésre panaszkodik, melyet csak nagy nehezen tud megszűntetni. Bár maga a tünet legtöbbször ártalmatlan, azonban van, hogy pajzsmirigyzavarra hívja fel a figyelmet.

2014.02.19 17:29ma.hu

Gyakori tünet, bizonytalan diagnózis

Szinte nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne érzett volna egyfajta „gombócot” a torkában. Ezt kiválthatja többek között éles stresszhelyzet, egy egyszerű megfázás, torokgyulladás, reflux, pánik, valamint allergia is, viszont ha tartósabban fennáll a panasz, akkor gondolni kell pajzsmirigy problémára is. Ennek ugyanis gyakori kísérője a nyelési nehézségek, illetve a torokban az a bizonyos gombócérzés. Ilyen esetben érdemes alapos kivizsgáláson részt venni, hiszen ha elhanyagoljuk, komoly szövődményeket is okozhat a probléma.

Nem mindig a hormonok a felelősek

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy pajzsmirigyzavar, akkor a legtöbbször alul-, vagy túlműködésre gondol. Bár való igaz, ez utóbbi gyakori kísérője a gombócérzés, azonban nem ritka, hogy a hibát magában a mirigy szerkezetében kell keresni, hiszen a szerv megnagyobbodása, illetve a struma (golyva) is okozhat ilyen panaszt – akár normál hormonszint mellett is (bár leggyakrabban valamilyen pajzsmirigy betegséghez társul).

A pajzsmirigy szempontjából akár egy megfázásos időszak is veszélyes lehet, hiszen a fertőzés könnyen ráhúzódhat, és speciális esetben nem csak duzzanatot és fájdalmat okoz, de működészavart is!”- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Fontos a mielőbbi kezelés

Akár hormonzavarról, akár golyváról van szó, fontos a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése, hiszen megfelelő terápiával véget vethet a kellemetlen tüneteknek és szövődményeknek. A golyva kezelése azért is kiemelten szükségszerű, mert vannak esetek – bár ritkán –, amikor elrákosodhat, így folyamatos kontrollt igényel.

Viszont mindezeket egybevéve a pajzsmirigyen lévő göbök rendszerint ártalmatlanok, és műtétre csak egészen ritkán kerül sor, általában akkor, amikor olyan mértékű légcső-illetve nyelőcsőszűkületet eredményez, ami már befolyásolja a beteg mindennapjait.

Ezek a tünetek hívják fel a golyvára a figyelmet

• gombócérzés a torokban
• nyelési problémák (bár ezt már nem érdemes megvárni, előtte érdemes megoperálni)
• nyakon lévő csomó kitapintása
• nehézlégzés

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.