Férfiakat vizsgáltak

Elsőszülötteknél magasabb a túlsúly kockázata

Az Aucklandi Egyetem kutatói ötven túlsúlyos, de minden más szempontból egészséges 35 és 55 éves kor közötti férfit vontak be a vizsgálatukba.

2014.02.10 13:26MTI

Az eredmények szerint az elsőszülöttek átlagosan 6,9 kilogrammal nehezebbek voltak a másodszülött testvéreiknél és a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, míg az inzulinérzékenységük 33 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult.

Az egyetem közleménye szerint a magas testtömegindexet és az alacsony inzulinérzékenységet egyaránt a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség kockázati tényezői közé sorolják.

A Wayne Cutfield által vezetett kutatás újabb hasznos információkkal szolgál a születési sorrend lehetséges hosszú távú egészségi hatásairól, megerősíti, hogy a világra jövetel sorrendje a csecsemőkortól egészen a kora felnőttkorig befolyásolhatja az anyagcserét és a testösszetételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.