Porondon a pedofil papok

A katolikus egyházban elkövetett pedofil visszaélések

A klérus tagjai által elkövetett, igen nagyszámú pedofil cselekedeteket a katolikus egyházi hierarchia gyakran takargatta. Az ENSZ gyermekjogi bizottsága követelte, hogy a Vatikán a vétkeseket adja át az igazságszolgáltatásnak.

2014.02.06 02:30MTI

KANADA: az 1980-as évek végén óriási botrányt okoztak azok a leleplezések, amelyek egy új-fundlandi árvaházban az 1950-es és 1960-as években gyermekek ellen elkövetett visszaélésekről szóltak. Az egyházi hierarchiát is vádak érték amiatt, hogy nem ítélte el ezeket a pedofil eseteket súlyuknak megfelelően.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: egy 2004-es vizsgálat 4400-ra tette a pedofil papok és 11 ezerre gyermekáldozataik számát 1950 és 2002 között.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó botrány Bernard Law bíborossal, bostoni érsekkel volt kapcsolatos, aki 2002-ben lemondásra kényszerült, mert védelmébe vett pedofil papokat.

2007-ben Roger Mahony bíboros, akkori Los Angeles-i érsek beleegyezett, hogy 660 millió dollár kártérítést fizessenek 500 feltételezett áldozatnak. Az érsek, akit szintén pedofil papok fedezésével vádoltak, 2013 elején lemondott hivataláról.

ÍRORSZÁG: a 2000-es évek elején vált ismeretessé, hogy katolikus intézményekben évtizedeken át szexuális visszaéléseket követtek el gyerekekkel szemben. Az áldozatok számát 14 500-ra teszik. Több, a visszaélések takargatásával vádolt püspököt és papot megbüntettek.

NÉMETORSZÁG: 2010 eleje óta több száz, gyermekek és serdülők ellen vallási intézményekben elkövetett szexuális visszaélést lepleztek le. Az egyik legnagyobb médiavisszhangot kapott botrány a berlini jezsuita Canisius gimnáziumot érintette, ahol mintegy húsz gyermek elleni visszaélést tártak fel. 2012 végén egy jelentés legkevesebb 66 egyházi személy által 10 év alatt elkövetett szexuális visszaéléseket tárt fel.

AUSZTRIA: 2010 elején egy sor leleplezés történt papok által 1960 és 1980 között elkövetett szexuális zaklatásokról és bántalmazásokról. Az egyház vizsgálóbizottságot hozott létre. Mintegy 800 esetet tártak fel, és 8 millió eurót fizettek az áldozatoknak.

BELGIUM: 2010-ben Roger Vangheluwe bruges-i püspök lemondott, miután elismerte, hogy szexuálisan molesztálta egy unokaöccsét.

Ezt követően több száz tanú jelentkezett, akik belga papok által elkövetett szexuális zaklatásokról számoltak be. A katolikus hierarchia ellen jelenleg kiterjedt vizsgálat folyik azzal a váddal, hogy igyekezett leplezni a visszaéléseket.

HOLLANDIA: 2011 végén egy jelentés több tízezer, katolikus papok által szexuálisan zaklatott kiskorúról számolt be 1945 és 2010 között. Mintegy 800 feltételezett elkövetőt sikerült azonosítani.

AUSZTRÁLIA: 2013 áprilisában vizsgálat indult egyházi, társadalmi vagy közintézményekben elhelyezett gyermekek rovására elkövetett szexuális visszaélések ügyében. Ötezer feltételezett áldozatot hallgatnak meg.

LENGYELORSZÁG: 2013 augusztusában Józef Wesolowski lengyel érseket, aki pápai nuncius volt a Dominikai Köztársaságban, leváltották és visszarendelték a Vatikánba, miután működési országában pedofília gyanújával nyomozás indult vele és egy másik, ugyancsak a közép-amerikai országban dolgozó lengyel pappal szemben. A varsói ügyészség eljárást indított mindkét pap ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.