Zeneterápia

Zenei videók készítése ad erőt a fiatal rákbetegeknek

A zenei videók készítése erőt ad a fiatal rákbetegeknek, hogy végigjárják a kezelések hosszú útját. Három héten át készített ilyen videókat 11-24 éves rákbetegek egy csoportja. Mindannyian kockázatos transzplantációs kezelésen mentek keresztül.

2014.01.27 14:30MTI
BBC

A kutatók azt tapasztalták, hogy a videók készítése közben a páciensek derűlátóbbak, alkalmazkodóbbak lettek, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal és barátaikkal - tudósított a BBC hírportálja a Cancer című szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatás során arra kérték a betegeket, írjanak dalszöveget, vegyenek fel dallamokat, gyűjtsenek videorészleteket a kliphez. Képzett zeneterapeuta vezetésével dolgoztak.

A szakember segített eldönteni, kinek mi a fontos, és hogyan fejezzék ki azt. Ahogy elkészültek, családjuk és barátaik számára "premiert" tartottak. A zeneterápia után a videókat készítő csoport lelki állapotát összehasonlították egy olyan betegcsoportéval, amely nem részesült a terápiában.

Az előbbiek erősebbnek, alkalmazkodóbbnak ítélték meg magukat, úgy érezték, bátrabban néznek szembe a kezelésekkel. A kezelés után száz nappal az első csoport tagjai azt mondták, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal, és barátaikat is közelebb érezték magukhoz.

A kutatók számos olyan védőfaktort találtak, amelyek segítenek a fiatal betegeknek a kezelések elviselésében. A zeneterápia után tapasztalt változásokat is közéjük sorolták.

Joan Haase, a kutatás vezetője, az Indiana Egyetem Ápolási Karának munkatársa szerint ezeknek a védőfaktoroknak a hatására a tizenéves és fiatal felnőtt rákbetegek reményre és erőre tesznek szert, ami segít a rákkezelés hosszú útját végigjárni. Amikor a kutatók a betegek szüleit kérdezték, ők elmondták, a videókból sok fontos dolgot tudtak meg arról, gyermekeik hogyan élik meg betegségüket.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai úgy vélték, a zeneterápia csökkentheti a rákbetegek szorongását, javíthat életminőségükön, sőt a betegség egyes tüneteit, a kezelés mellékhatásait is enyhítheti, ám sem gyógyítani, sem megelőzni nem lehet vele a kórt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.