73,3 százalék van ellene

A spanyolok nagy többsége ellenzi az abortusztörvény szigorítását

A spanyol lakosság 73,3 százaléka ellenzi a kormány tervét, hogy szigorúbb feltételeket szabjanak a terhességmegszakításnak.

2014.01.04 02:30MTI

Az El Mundo című napilapban megjelent felmérés szerint a 18 és 29 év közötti fiatalok körében még magasabb, 84,3 százalék az elutasítás aránya.

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő már a 2011-es parlamenti választások idején kilátásba helyezte, hogy visszavonja az előző, szocialista kormányzat alatt bevezetett lazításokat az abortusz szabályozásában. 2010-ben olyan szabályozást fogadott el az akkori kormány, amely a 14. hétig engedélyezi a terhességmegszakítást.

Az anyát fenyegető egészségügyi veszély vagy a magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén a 22. hétig engedélyezett az abortusz. Fiatal lányok 16. életévüktől szülői engedély nélkül kérhetik a terhesség megszakítását. A parlamentben abszolút többséggel rendelkező Néppárt kormányszinten már elfogadta a tervezett módosítást.

Az új szabályok értelmében a nemi erőszak, valamint a nő fizikai és szellemi veszélyhelyzete mellett nem minden esetben lenne elegendő ok az abortuszra a magzat fejlődési rendellenessége. Csak akkor adnának engedélyt a terhesség megszakítására, ha a magzat károsodását két orvos is megerősíti külön vizsgálattal. Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele az időben megtett feljelentés.

Fiatalkorúak terhességének megszakításához a szülők beleegyezésére is szükség lenne. Mindezzel szigorúbb feltételeket szabnának az abortusznak, mint az 1985 előtti szabályozás volt, amelyet a 2010-es törvénnyel reformáltak meg. Az ellenzék, civil mozgalmak és nőjogi szervezetek hevesen tiltakoznak a szigorítás ellen.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) közölte, hogy szükség esetén kész az alkotmánybírósághoz fordulni. Időközben Rajoy pártján, a Néppárton belül is sokasodnak a szigorítással szemben elutasító vélemények.

"Egy nőt sem lehet kényszeríteni arra, hogy anya legyen" - jelentette ki José Antonio Monago Terraza befolyásos konzervatív politikus, Extremadura tartomány elnöke. Az El Mundóban megjelent közvélemény-kutatás szerint a párt választóinak 52,9 százaléka ellenzi a törvénymódosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.