A beteg túlsúlyos és striái vannak

A Cushing-szindróma

Sokszor küldenek betegeket endokrinológiai szakrendelésre Cushing-szindróma (Cushing kór) gyanúja miatt, ha a beteg túlsúlyos és striái vannak. A gyanú felvetése sokkal többször történik meg, mint amilyen a betegség gyakorisága valójában.

2008.07.30 17:25WEBbeteg

A betegséget Harvey W. Cushing-ról nevezték el, aki 1932-ben felismerte a betegség egy típusának és az agyalapi mirigy bizonyos elváltozásának összefüggését. A kór igen ritka, egymilló emberből évente csupán csak 2-3 ember betegszik meg.

A Cushing-szindróma a mellékvese-kéreg glükocorticoid (kortizol) hormonjának túltermelése miatt kialakuló betegség. Oka lehet magában a mellékvesekéregben, amikor az ott levő sejtek túlzott működése miatt emelkedik meg a kortizol szint, de az is előfordulhat, hogy a szabályzó hormonok magas szintje készteti fokozott működésre a mellékvesekérget. (A kortizol termelését az agyalapi mirigy által termelt hormonon keresztül irányítja.)

Még ennél is ritkább eset az, amikor egy teljesen más szerv – például a tüdő – rosszindulatú folyamata termel hormonokat, és így alakul ki a fokozott kortizol termelés a mellékvesekéregben.

Még egy típust meg kell említeni. Ez a gyógyszer mellékhatásaként kialakuló Cushing-szindróma. Sok betegség van, amikor steroid gyógyszereket kell a betegeknek szedniük. Ezek a mellékvesekéreg kortizoljához hasonló szerek, és hosszas alkalmazásuk ugyanolyan tüneteket okoz, mint a kóros hormontermelés. Ezért is van az, hogy az ilyen gyógyszereket csak indokolt esetben írják fel az orvosok, és gyakran ellenőrzik a betegeket.

Milyen tünetek jelentkeznek a betegeknél?

A Cushing kóros beteg elhízik. A zsír főleg a hason, arcon, nyakon szaporodik fel. Jellegzetes a nyak hátsó, alsó részén kialakuló „zsírpúp”. Az elhízott hassal kontrasztot alkotnak a vékony lábak, csípő és karok. A bőr elvékonyodik és nagyon jellegzetes „striák” alakulnak ki a hason. Az arc kerek lesz, és piros színűvé válik. Ez a „holdvilág arc”. Nőkön kóros szőrnövekedés is megfigyelhető lehet, bár ez enyhe, valamint férfias hajhullásról is panaszkodhatnak.

Az arcon aknék jönnek létre, a bőr lassan gyógyul, és gyakran felülfertőződik. A lépcsőn felfelé történő járás, az ülésből történő felállás vagy a fésülködés nehéz a végtagok felső részén kialakuló izomgyengeség miatt. A betegek vérnyomása magas, sokszor cukorbetegség is létrejön. Csontritkulás is kialakulhat. Gyakori a pszichés tünetként a depresszió megjelenése is lehetséges.

Gyermekek megbetegedése esetében, vagy olyan betegségben szenvednek, ahol hosszas steroid kezelés szükséges, a növekedés lelassul.

Ha ilyen tüneteket észlelnek egy betegnél, és nem szed steroid tartalmú gyógyszereket, akkor hormonszint-méréseket, majd képalkotó vizsgálatokat szoktak végezni. A kivizsgálást és a végleges diagnózist endokrinológus szakorvos állapítja meg. A gyógyulást gyakran csak műtéti eljárással lehet orvosolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.