Kezelés

Mesterségesen lehűtik Schumachert

"Michael Schumacheren terápiás hypothermiát alkalmazunk" - mondta Jean-François Payen professzor.

2013.12.30 12:20ma.hu

A normálistól eltérő, alacsonyabb testhőmérséklet (33-28 Celsius fok), hypothermia terápiás alkalmazása az elmúlt évtizedben újra előtérbe került a neurológiai károsodás megelőzése, kialakulása esetén, illetve mértékének csökkentése érdekében. Ezzel a céllal alkalmazza Jean-François Payen professzor is a módszert Michael Schumacheren, akit fejsérüléssel szállítottak a moutiers-i kórházba, onnan pedig délután egy grenoble-i kórházba vasárnap, miután a franciaországi Meribelnél síbalesetet szenvedett.

Schumacher a méribeli síparadicsom igazgatója szerint tudatánál volt, de nagyon zavarodottnak tűnt, amikor elszállították. Mire Grenoble-ba vitték, már kómában volt. Azóta életmentő műtétet hajtottak végre rajta, állapota válságos.

A franciaországi Méribelnél síelő, e hét pénteken 45 éves Schumacher két kijelölt sípálya között siklott le vasárnap délelőtt, amikor 11 óra körül bukott és feje egy sziklának csapódott. A versenyző viselt bukósisakot. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

Mint ismeretes, a terápiás hypothermiát általában újraélesztésen átesett betegek esetében alkalmazzák. Gyakorlatilag ez az egyetlen olyan megoldás, amely az ilyen betegek neurológiai kimenetelét bizonyítottan javítja egy komplex folyamat révén, csökkentve az agy oxigénfelhasználásának és -ellátásának arányát.

Viszont a módszer igen veszélyes, alkalmazása akár újabb életet veszélyeztető állapotot is eredményezhetnek Schumachernél. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a terápiás hypothermiát csak olyan szakemberek használják, akik pontosan ismerik annak hatásait, és felkészültek a káros mellékhatások megelőzésére, illetve kivédésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.