Még segíti is a gyógyulást a mozgás

Visszérműtét? Nem akadály, ezután is sportolhat!

A visszerek kialakulásának egyik fő oka a túlsúly és a mozgáshiány, de ez nem jelenti azt, hogy aktívan sportoló embereknél ne alakulna ki a baj. De vajon mozoghatnak-e a műtét után is?

2013.12.12 09:29ma.hu

Sokan küzdenek visszerekkel, melynek egyik fő oka a túlsúly és a mozgáshiány. Ennek ellenére több aktívan sportoló embernél is megjelenhetnek a kitüremkedő, kacskaringós erek, melyek eleinte bár nem okoznak panaszt, később fájdalmassá válhatnak. Sokan mégse vállalkoznak műtétre, mivel félnek attól, hogy utána már fognak tudni úgy edzeni, mint régen. Dr. Sepa Györgytől, a Trombózisközpont érsebész főorvosától megtudhatja, vajon kell- e ettől tartani.


Az amerikai Northern General Hospital tanulmánya szerint a műtét utáni testmozgás nem hogy tilos, de még segíti is a mihamarabbi gyógyulást! A kutatás során 16 visszérműtéten átesett beteget két csoportra osztottak: a beavatkozás után 4-5 héttel az egyik felük 8 héten át heti kétszer edzett, míg a másik részük nem. A tanulmány végeztével egyértelműen megállapították, hogy a mérsékelt alsó végtagi tréning javította az erek állapotát, mely hozzájárult a bőr vérkeringésének javításához.

A mozgás egyenesen ajánlott a visszérműtét után, már szinte rögtön, főleg azért, hogy csökkentsük a trombózis kialakulásának esélyét. Természetesen először csak rövid sétákkal érdemes kezdeni, azonban kb. 6-8 hét után már bátran visszaállhat a megszokott mindennapi tevékenységhez. Viszont azt nem árt hozzátenni, hogy az operált betegnek számolniuk kell az általánosságban 10 % kiújulási eséllyel, így érdemes kerülni a versenyszerű sportolást, és a fokozott fizikai terhelést” – tanácsolja Dr. Sepa György.

Rádiófrekvenciás műtét: minimális fájdalom, gyors felépülés

Amennyiben meg szeretne szabadulni a fájdalmas visszerektől, a legjobb megoldás rá a rádiófrekvenciás visszérműtét, mely során vágás és altatás nélkül lehet orvosolni a problémát. Ekkor a tágult vénába katétert vezetnek egészen a lágyékhajlatig, majd rádiófrekvenciás hullámok segítségével elzárják az eret, így nincs szükség a kihúzására.

A hajszálerek esetében egy speciális tű nagyfrekvenciás rezgéséből adódó hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és azok tartalmát, majd az érfal összezáródik, a benne lévő vér pedig megalvad, és sejtjei szétesnek. A beavatkozás a terület nagyságától függően csupán 15-20 percet vesz igénybe, és csakis minimális fájdalommal jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.