Hozzájárulhat a meddőséghez!

Sok szója, kevés spermium

Egy fél adag szójaétel elfogyasztása csökkenti a spermiumkoncentrációt, és hozzájárulhat a férfi meddőséghez különösen elhízott férfiak esetében, derül ki a Harvard Egyetem kutatóinak közleményéből.

2008.07.27 15:00medipress.hu

A szója és a spermiumok száma közti összefüggés részletei egyelőre ismeretlenek, de a szakértők azt gyanítják, hogy a szója fokozza az ösztrogén aktivitását, ami negatív hatással lehet a spermiumok termelődésére, valamint más hormonális jeleket is megzavarhat.

A kutatás vezetője, Dr. Jorge Chavarro elmondta, hogy az ösztrogének, illetve az izoflavonok és a meddőség közti kapcsolat sokak érdeklődését felkeltette már.

Állatkísérletekkel már bizonyították, hogy az ösztrogén negatív hatással lehet a termékenyítőképességre, ám egyelőre kevés adat áll rendelkezésre emberekkel kapcsolatban.

A mostani vizsgálatba 99 férfit vontak be, akik egy meddőségi klinikán vettek részt kivizsgáláson.

Chavarro doktor szerint az eredmények alapján még korai lenne azt a tanácsot adni, hogy az emberek szokjanak le a szójatartalmú ételekről, mert ehhez még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű meggyőző információ.

A férfiakat 15 szójaalapú étellel – köztük a tofuval, tempehhel, tofu- és szójaszósszal, szalonnával, burgerekkel, szójatejjel, sajttal, joghurttal, fagyival és más szójatermékekkel – kapcsolatban kérdezték ki.

A kutatás megállapította, hogy a legtöbb szóját fogyasztó férfiak ondójában 41 millióval kevesebb spermium volt milliliterenként, mint a szóját egyáltalán nem fogyasztó férfiak esetében. A spermiumok normál koncentrációja 80-120 millió/ml.

Az is kiderült, hogy a szójafogyasztás és spermiumkoncentráció közti összefüggés az elhízott és az egyébként magas spermiumszámmal rendelkező férfiak körében erősebb.

A súlyfelesleggel küszködő férfiak ugyanis több ösztrogént termelnek, és a szója tovább fokozva az ösztrogénszintet, náluk valószínűleg több problémát okoz. A közlemény a Human Reproduction júliusi online számában jelent meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.