Összefügg a szájhigiéné és a szülés ideje

Koraszülést okozhatnak a rossz fogak

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a szájhigiénének milyen fontos szerepe van!

2013.11.27 12:40ma.hu

Befolyásolhatja a szülést az anya szájhigiéniája

A várandósság alatt minden kismama igyekszik odafigyelni arra, mit és mennyit eszik, milyen a vitaminbevitele, de az még mindig kevésbé közismert, milyen összefüggés van a szájhigiénia és a terhesség kimenetele közt. Nemrégiben az American Academy of Periodontology és a European Federation of Periodontology közös felhívást tett közzé, amelyben ezt a témát emelték a középpontba. A kutatók szerint ugyanis a parodontális betegségekkel küzdő nőknél megnő az esély többek közt a koraszülésre és az alacsony súlyú baba születésére is.

Az már eddig is ismert volt, hogy az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegségekét, sőt akár az elbutulásét (demencia) is. Maga a betegség egy krónikus, baktériumok által okozott gyulladás, amely megtámadja a fogágyat, és kezeletlenül közvetlen következménye a fogak meglazulása és elvesztése lehet.

Jellegzetes tünetek

A parodontális betegségeket viszonylag könnyű észrevenni, hiszen például fogínyérzékenységgel, kipirosodással, gyulladással járhat, sőt, akár a rossz szájszag vagy a fogínyvérzés hátterében is ez állhat – ismereti dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogorvosa. Ezeket a tüneteket a kismamáknak sem szabad figyelmen kívül hagyniuk és professzionális segítséget kell igénybe venniük, hiszen a kutatások szerint az egészséges fogíny összefüggésbe hozható az újszülöttek érettségével, alacsony súlyával.

Fotó: freedigitalphotos.net

Mindkét eset (tehát a három hétnél korábban érkező és/vagy 2,5 kilónál kisebb babák) később jelentkező problémákkal nézhetnek szembe, mint a tanulási zavarok, késői szociális érés vagy a motoros hiányosságok. Más tanulmányok szerint ezekben az esetekben megnő a légzési, látási, hallási, emésztési, táplálkozási problémák aránya is.

Dr. Záborszky szerint a kismamák sokszor félnek a terhesség alatt végzett fogászati eljárásoktól, holott a nem műtéti parodontális terápiák biztonságosak a várandósság alatt is, és képesek orvosolni a problémát. Ha a hölgyek nem is tudják pontosan megállapítani, van-e fogászati problémájuk, a várandósság egyes szakaszaiban mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost. Emellett természetesen az alapos fog- és szájápolás is elengedhetetlen.

Tanácsok a „babavédő” fogmosáshoz

- Napi kétszeri, egyenként 3 percig tartó fogmosás a minimum, ami fenntarthatja az egészséget.
- A fogkefét havonta cseréljük, hasznos lehet, ha több fogkefét használunk felváltva.
- A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel.
- Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron, körkörös mozgással.
- Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.
- A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, fogköztisztító kefét, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.