Az aranykor beköszönte

Ő a kilencvenmilliomodik vietnami

A kilencvenmilliomodik vietnami megszületését ünnepelték pénteken egy hanoi szülészeten; ebből az alkalomból az ázsiai ország alelnöke és egészségügyi minisztere ajándékokkal halmozott el egy hajnali órákban világra jött kislányt, a 3,2 kilogrammos Nguyen Thi Thuy Dungot, akit jelképesen Vietnam 90 000 000. lakosának minősítettek.

2013.11.03 03:03MTI
A kis Dung még nem is sejti, hanyadik

A helyi sajtó úgy ünnepelte az eseményt, mint beköszöntét az "aranykornak", amelyben két aktív dolgozó jut egy nem dolgozóra - jelentette a dpa német hírügynökség.

Kilencvenmillió lakosával Vietnam immár Délkelet-Ázsia harmadik, Ázsia nyolcadik és a világ 14. legnépesebb országa lett.

A családtervezési intézkedéseknek köszönhetően Vietnam lakossága sokkal később érte el a 90 millió főt, mint ahogy a hatóságok azt jósolták. A Vietnam News című angol nyelvű napilap emlékeztetett arra, hogy a népesedési és a családtervezési hivatal egy átfogó 1989-es felmérés alapján 2002-re jósolta a 90 milliós lélekszám elérését, 2010-re pedig már 105 millió lakost jósolt.

A népességszabályozás sikere mellett gondot jelent, hogy Vietnamban sokkal több fiú születik, mint lány: 100 leánygyermekre 112 fiúgyermek jut. A várandós nőket gyakran leánymagzatuk elvetetésére kényszerítik, noha ezt törvény tiltja. Ha nem áll helyre az egyensúly, 2050-re négymillió olyan vietnami férfi lehet, aki nem talál majd magának feleséget.

A lakosság öregedése is megfigyelhető: míg 1979-ben az 53,74 milliós lakosság 4,7 százaléka volt idősebb 65 évesnél, 2001-ben a 87,61 millió vietnami 7 százaléka életkora haladta meg a 65 évet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.