A felmérés "történelmi" fordulat

Világméretű egyházi felmérés a családról, válásról, élettársi és melegkapcsolatokról

Történelmi lépésnek nevezték az olasz melegszervezetek a világ egyházmegyéiben a Vatikán által a mai családokról szóló felmérést, amelyben első alkalommal kiemelt figyelmet kaptak az elváltak, valamint az egymással élettársi kapcsolatban vagy házasságban élő melegek és leszbikusok.

2013.11.02 02:30MTI

A világ püspökeihez még októberben érkeztek meg az ív a Vatikánból. A plébániáknak a 38 kérdésre adott válaszait december 31-ig kell visszaküldeni Rómába. A családdal kapcsolatos témákat boncolgató vizsgálattal a Vatikán a 2014. október 5-19. között meghirdetett püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlését készíti elő, amely A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet kapta.

A "világméretű" felmérés tartalmáról a Vatican Insider értesült, a hírportál a vizsgálatnak az Egyesült Államokbeli egyházmegyéknek kiküldött angol nyelvű szövegét is közölte.

A katolikus közösségek körében zajló vizsgálat a modern társadalom legkényesebb családpolitikai kérdéseit érinti. A helyi papokhoz intézett kérdések egyaránt vonatkoznak az adott egyházmegye demográfiai helyzetére, a születésekre, az abortuszra, a fogamzásszabályozásra, a béranyaságra és a nőkérdésre is.

A papoknak többek között arra kell választ adniuk, miként foglalkoznak a nem házasságban élőkkel vagy az egymással házastársi kapcsolatra lépett azonos neműekkel. "Milyen pasztorációs figyelmet lehet adni azoknak, akik úgy választottak, hogy azonos neműekkel élnek együtt?" - szól a felmérés egyik kérdése. A kérdések között szerepel az is, hogy a megkeresztelt elváltak nem érzik-e kirekesztve magukat amiatt, hogy nem részesülhetnek a szentségekben.

A felmérést "történelmi" fordulatnak nevezte Aurelio Mancuso az Equality Italia olasz jogvédő szervezet jelenlegi, az Arcigay meleg és leszbikus szervezet volt elnöke. Mancuso szerint figyelmet és tiszteletet érdemel, hogy az egyház egy általa soha ki nem próbált úton indult el, bizonyítva ezzel azt, hogy szembesülni akar a kor szexuális és erkölcsi kihívásaival. Hozzátette: az, hogy az egyház ennyire alaposan fel akar készülni a szinódusra, azt mutatja, hogy "igazi párbeszédet akar indítani az őt övező világgal".

A Vatican Insider információi szerint a püspökök 2014-es rendkívüli tanácskozását egy évvel később rendes szinódus követhetné szintén a családot érintő kérdésekről.

A felmérés részleteiről azon a keddi vatikáni sajtótájékoztatón is szó lesz, amelyen Erdő Péter bíboros, a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése főrelátora és a szinódus különleges titkárának kinevezett Bruno Forte olasz teológus találkozik az újságírókkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.