Az új pirula reményt adhat!

Hatásos az új prosztatarák elleni szer

Egy naponta egyszer alkalmazandó új pirula hatására jelentősen összezsugorodott a prosztata daganata olyan férfiaknál, akik más kezelésekre nem reagáltak - jelentették be kedden brit kutatók.

2008.07.22 13:11MTI

Átlagosan 400 nappal tolta ki az abirateron hatóanyagú szer a betegség rosszabbodását az első fázisú klinikai vizsgálatokban, amelyek eredményét a Journal of Clinical Oncology című orvosi szaklap közli. A tanulmányban résztvevő valamennyi önkéntes a prosztatarák egy agresszív formájában betegedett meg.

Erről a típusról egyes kutatók úgy gondolják, hogy a tumorszövet képes előállítani saját hormonszükségletét, ez táplálja a rákos elváltozást. "Ez a szer megakadályozza, hogy a tumor előállítsa saját hormonját, amely lehetővé teszi a rákos sejtek túlélését" - tette hozzá Johan de Bono kutatásvezető, a brit Rákkutatási Intézet munkatársa.

A vizsgálatban résztvevő férfiak 70-80 százalékánál csökkent annak a fehérjének a szintje, amit csak a prosztata sejtjei termelnek (prosztata-specifikus antigén, PSA), valamint a tumor is összehúzódott, még akkor is, ha a rák már szétszóródott a test más részeiben is.

Az önkéntesek között voltak olyanok, akik két és fél évig szedték a szert, és kontrollálni tudták rákjukat néhány olyan mellékhatással, mint a fáradtság és súlyuk gyarapodása. A szer most a harmadik fázisú klinikai próbák alatt áll, és de Bono reményei szerint 2011-ben piacra kerülhet. Évente 680 ezer férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot világszerte, közülük 220 ezernek a halálát okozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.