A dohányzás jótékony hatása?!

Rákellenes cigaretta?

Kínai kutatók szerint a dohányzás csökkentheti a méhnyálkahártya (endometrium) daganattos betegségének kockázatát.

2008.07.22 08:50medipress.hu

"A dohányzás jótékony hatásait csak a menopauzán már átesett nők esetében sikerült megfigyelni - nyilatkozta Dr. Bin Wang, a Nanjing Egészségtudományi Egyetem kutatója - Természetesen a mostani megfigyelések ellenére sem ajánljuk a dohányzást senkinek, hiszen a cigaretta számtalan krónikus és halálos betegség előidézője lehet."

Az endometrium-daganat kialakulása valószínűleg a megnövekedett ösztrogén-termeléssel van kapcsolatban, a dohányzásnak pedig az eddigi kutatások alapján erős ösztrogén-ellenes hatása van. Dr. Wang és kollegái összesen 34 korábbi kutatási anyag áttekintő elemzésével készítették el mostani tanulmányukat.

Eredményeik szerint a dohányzás mintegy 18-29 százalékkal csökkenti az endometrium-daganat kialakulásának esélyeit, aktív dohányosoknál és már leszokottaknál egyaránt. Az értékek azonban minden esetben csak a menopauzán már átesett nők esetében érvényesek. A hormonpótláson is átesett dohányos nők esetében az endometrium-daganat kialakulásának esélyei pedig közel 50 százalékkal csökkentek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.