Veszélyesebb a férfiaknál a bőrdaganat

Melanoma: a férfiak könnyebben halhatnak bele

A férfiaknál gyakrabban válik végzetessé a melanoma, mint a nőknél - állítják brit kutatók. A hatékony kezelésnél itt is kulcsszerepe van a korai felismerésnek.

2013.09.27 11:08oxygenmedical

A férfiaknak érdemes jobban figyelni

A bőrdaganatok legveszélyesebb formája, a melanoma gyakrabban okozza férfibetegek halálát, mint nőkét. Erre a következtetésre jutottak a brit Cancer Research és a Leedsi egyetem szakemberei. A publikált adatok szerint 100 ezer melanomával diagnosztizált férfi közül 3,4 férfi belehal a bőrdaganatba, míg a nőknél ez az arány „csupán” 2 fő. Vagyis bár a betegség előfordulási aránya nagyjából hasonló a két nemnél (100 ezer főből kb. 17 személynél fejlődik ki a melanoma), addig a halálozási arány közel 70 százalékkal magasabb a férfiaknál.

A szakemberek szerint a magyarázat viszonylag egyszerű: a férfiaknál jellemzően már előrehaladottabb fázisban diagnosztizálják a bőrdaganatot. Ennek nem csak az alacsonyabb egészségtudatosság lehet az oka, de az is, hogy míg a hölgyeknél jellemzően a karon és a lábon jelenik meg a daganat, addig a férfiaknál a jóval kevésbé látható háton és a mellkason.

Ugyanakkor a tudósok folyamatosan próbálják feltérképezni a két nem közti biológiai különbségeket, amelyek következtében másképp birkóznak meg a melanomával.

Rizikófaktorok - vajon elkerülhetők?

A rizikófaktorok közül sok kivédhető. Rengeteget jelent a tűző napfény kerülése, a legalább 30 faktoros fényvédő termékek, a kalap, a napszemüveg használata, illetve a korlátozott szolárium-használat. Különösen a fiatalabbaknak érdemes belegondolniuk a kockázatokba, hiszen a kutatások szerint ha a szolárium-használat 35 éves kor alatt kezdődik, a rosszindulatú melanoma esélye 60 százalékkal nő meg.

Fotó: dermatology.org

Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza szerint a korai felismerés kulcsa, hogy ismerjük, figyeljük a bőrünket. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:

- Megváltozik a színe vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
- Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
- A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
- Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
- Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
- Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége.

Anyajegyek mikroszkóp alatt

- Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. A bőrgyógyászok előszeretettel használják a dermatoszkópot a vizsgálatra, amely tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp.

Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó- hangsúlyozza dr. Boros-Gyevi Márta.

A számítógépes fotódokumentációnak különösen akkor van jelentősége, ha sok (100-150) anyajegy van a bőrön, ha ezek között sok a szabálytalan, esetleg a családban vagy a betegnél volt már rosszindulatú bőrdaganat. Ilyen esetben nagyon fontos követni, melyik anyajegy változik. Ezzel a módszerrel meghatározható, hogy egy anyajegy növekszik-e, pigmentációja, alakja szabálytalanná válik-e, hiszen a különböző időben készült fényképeket pontosan össze lehet hasonlítani és adott esetben csak azt kell eltávolítani, amelyik ténylegesen változik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.