Korlátozott mennyiségben újra elérhető lesz

Védőoltás kullancsencephalitis ellen

2008. július 23-ától ismét rendelkezésre áll majd a kullancsencephalitis elleni nem támogatott védőoltás a felnőtt lakosság részére.

2008.07.17 11:03ma.hu

A vakcinát a gyártó korlátozott mennyiségben azok számára teszi elérhetővé, akik a védettség kialakulásához szükséges oltássorozat közül az elsőt 2008 júniusában megkapták, mivel az immunizáció feltétele az egy hónapon belül beadott második oltás. A gyártó az oltóanyagot szervezési okokból kizárólag a Gyöngy Patikákban, a közel 600 független gyógyszertárból szerveződött legjelentősebb hazai patika hálózatban kívánja terjeszteni.

A Baxter Hungary Kft., a kullancsencephalitis elleni egyik védőoltás magyarországi forgalmazója, a Magyar Kullancsszövetség, valamint a Hungaropharma Zrt., Magyarország vezető gyógyszer-nagykereskedője és a Gyöngy Patikák főbeszállítója erkölcsi kötelességének tekinti, hogy azon felnőtt lakosok számára, akik a védettséget nyújtó oltássorozat első oltását idén júniusban beadatták, biztosítva legyen a második, emlékeztető oltáshoz szükséges vakcina is. Amennyiben ugyanis az oltás megismétlésére egy hónapon belül nem kerül sor, nem alakul ki a megfelelő védettség.

Mint ismeretes, a gyártó cég, amely kiemelten kezeli ennek az országos jelentőségű kérdésnek a megoldását, a korábban fellépő hiányt júniusban egy nagyságrendileg 10 ezer darabos kontingens behozatalával igyekezett enyhíteni. Az Európa-szerte hiánycikknek számító, a második, emlékeztető oltást lehetővé tevő újabb mennyiséget ez alkalommal a német piacról csoportosítja át az előállító. Annak érdekében, hogy valóban a felnőtt lakosság azon részéhez jusson el a védő vakcina, akik a júniusi oltás megismétlésére várnak, az oltóanyag gyógyszertári kiadásának feltétele az oltási könyv bemutatása vagy az orvosi recepten szereplő jelzés, hogy a felírt készítmény az oltási sorozat második tagja.

A gyártó az oltóanyagot szervezési okokból kizárólag a Gyöngy Patikákban, a független gyógyszertárakból szerveződött legjelentősebb hazai patika hálózatban kívánja terjeszteni. Ennek megfelelően 2008. július 23-ától a vakcina ebben az országosan közel 600 gyógyszertárat számláló patikakörben lesz elérhető. A Gyöngy Patikák listája a www.gyongypatikak.hu weboldalon található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.