Túlsúly főként has környékén

A hasi elhízás összefügg a hasnyálmirigyrákkal

Azoknál az elhízott nőknél, akiknek a túlsúlya főként hasuk környékén van, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki hasnyálmirigyrák - állapították meg svéd kutatók.

2008.07.16 18:45MTI

Ezt az összefüggést férfiak esetében már korábban felfedezték, a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint azonban a nők kockázata is magasabb. A Karolinska Intézet munkatársai 138 ezer, menopauza után lévő amerikai nőt követtek nyomon hét éven át, közülük 251-nél alakult ki hasnyálmirigyrák.

Derék- és csípőbőségük aránya alapján csoportokat alkottak a tanulmányozott nőkből, és azt találták, hogy azoknál, akiknél a kapott érték a legnagyobb volt, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki ez a tumorfajta. A hasnyálmirigy rákját sokszor későn diagnosztizálják, gyakran csak akkor, amikor már szétterjedt, ezért nehéz a sikeres kezelése.

Túlélési aránya igen alacsony, a diagnózist követő ötödik év után a pácienseknek mindössze 2-3 százaléka él. A szakemberek úgy vélik, az elhízás az inzulinszint növekedésén keresztül emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát. Az elhízás kockázatnövelő hatását korábban már több más ráktípusnál jelezték kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.