Mik elő nem kerülnek az óceán mélyéről...

Megvan a szuperbaktérium ellenszere?

Tökéletesen új és szokatlan antibiotikum-vegyületet vontak ki egy tengeri mikroorganizmusból, amelyet a Kaliforniához közeli óceáni üledékben találtak.

2013.08.01 13:53MTI
MRSA, a veszélyes parány

Ritka, hogy teljesen új antibiotikumra bukkannak a kutatók. Amerikai tudósok szerint az új anyag, amelyet anthracimycinnek neveztek el, hatásosnak tűnik a lépfene és az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus (Methicillin-resistens Staphylococcus aureus, MRSA) nevű baktérium ellen - idézi a BBC hírszolgálata az Angewandte Chemie című német szaklapban megjelent tanulmányt.

Thomas Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója nemrég felhívta a figyelmet az antibiotikum-kezelésnek ellenálló "rémálom-baktériumokra", Sally Davies brit tiszti főorvos pedig a nemzetbiztonságot veszélyeztető időzített bombának nevezte őket.

Semmilyen korábbi természetes antibiotikumhoz sem hasonlít az anthracimycin szerkezete, amelyet a kaliforniai Scripps Óceánkutató Intézet tudósai írtak le a tanulmányban.

A vegyületet a csendes-óceáni üledék Steptomyces nevű baktériumaiból vonták ki. "A munka igazi jelentőségét az adja, hogy az anthracimycinnek teljesen egyedülálló a kémiai szerkezete. Valóban új vegyületekre igen ritkán sikerül bukkanni. Sok korábbi felfedezéshez hasonlóan a miénk is rávilágít arra, hogy genetikai és kémiai szempontból is mennyire egyedülálló az óceánok baktériumflórája - kommentálta William Fenical, a kutatás vezetője.

Az új vegyület első klinikai tesztjei kimutatták, hogy hatásosan veszi fel a harcot a terroristák vegyi fegyvere, a lépfene kórokozója ellen. Jelentős aktivitást mutatott az elsősorban kórházi fertőzéseket okozó, hiperrezisztens MRSA ellen is.

A kutatás rávilágít arra, hogy az új anyagok és vegyületek lehetséges forrása, az óceán mikrovilága nagyrészt még mindig kiaknázatlan.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.