Tápláló anyatej nélkül

Mexikóban hétből csak egy anya szoptat - válságban a népesség

Mexikóban hétből egy anya táplálja gyermekét kizárólag anyatejjel az első hat hónapban. Szakértők szerint a szoptatás háttérbe szorulása közegészségügyi válságot okoz Mexikóban, ahol milliók élnek nyomorban, a szennyezett víz pedig állandó fertőzési kockázatot jelent.

2013.06.07 03:28MTI

A világ negyven legnagyobb gazdasága közül Mexikóban a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Az anyatej tápanyagai és ellenanyagai hatékonyan óvják a csecsemőt a betegségektől, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért is ajánlja 2001 óta az élet első hat hónapjában a kizárólagos szoptatást.

2005 és 2010 között a mellrák okozta halálozások száma kétszer olyan gyorsan nőtt Mexikóban, mint az ország női lakossága. A növekedést egyes szakértők az egyre ritkább anyatejes táplálásnak tulajdonítják, hiszen tanulmányok igazolták, hogy a szoptatás 50 százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát.

A hatóságok az országot elárasztó bébiétel-reklámokat, a tápszergyártókra vonatkozó szabályozás hiányosságait és a szoptatást nem támogató orvosokat okolják a helyzetért. "Mexikó a példa arra, mit nem szabad tenni" - állította Marcos Arana Cedeno, Chiapas állam egyik gyermektáplálási és egészségügyi tanácsadója.

A hat hónapig csak szoptató anyák száma a 2006-os 22 százalékról a múlt évben 14 százalékra esett vissza a mexikói egészségügyi minisztérium felmérése szerint. Latin-Amerikában csak a Dominikai Köztársaságban szoptatnak kevesebben, ott az anyák csupán nyolc százaléka teszi ezt. Más országokban az elmúlt két évtizedben sikerült növelni az arányt, Kolumbiában 47, Brazíliában 39 százalékra.

A városokban dolgozó anyák nehezen tudják összeegyeztetni a munkába járást a kizárólagos szoptatással. A helyzet azonban hasonló a falvakban is, ahol a kisgyermekek ráadásul nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

Teresa Gonzales de Cossio táplálkozási szakértő, a mexikói közegészségügyi intézet táplálkozási szakértője, az anyatejes táplálás kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az országnak nincsenek szoptatást támogató céljai.

Szakemberek szerint korlátozni kellene a kórházi tápszerreklámokat és el kellene oszlatni a szoptatást övező tévhiteket, mert például sokan hiszik azt, hogy a lógó mell nem ad egészséges tejet, a szoptatás pedig elkényezteti a gyermeket. Vannak, akik azért nem szoptatnak, mert nem szeretnék elveszíteni mellük fiatalkori formáját.

Mexikó évente mintegy 40 millió dollárt költ tápszerekre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.