Elkészítették, de jobb nem belegondolni

Gyomorforgató az emberi testfelület baktérium- és gombatérképe

Amerikai kutatók elkészítették az emberi bőrön megtalálható gombák és baktériumok térképét.

2013.05.23 20:00MTI
Ki gondolná...?

A legtöbb mikroorganizmus általában a sarkakon található: átlagosan nyolcvan faj telepedik meg, míg az egyéb bőrfelületeken, például a háton, a fejen vagy az ágyéki részeken csak 2-10 gombafaj.

Julia Segre, a bethesdai National Human Genome Research Institute munkatársa és kollégái vizsgálataik eredményét a Nature című szaklapban mutatták be.

A tudósok tíz egészséges felnőtt testének tizennégy különböző területét vizsgálták. A résztvevők a teszt előtt egy nappal nem tisztálkodtak. Genetikai elemzéssel a kutatók megállapították, milyen és hány fajta mikroorganizmus él az egyes területeken.

A sarkon átlagosan nyolcvan faj él, a lábujjakon hatvan, a lábujjak között pedig negyven. Többnyire ezeket a területeket érintik leginkább a gombás megbetegedések. A karokon és kezeken 18-32 fajt regisztráltak, míg a központi területeken - hát, lágyék, tarkó, fül, orrlyuk - csak 2-10 fajt találtak.

Az emberi testen tehát számos mikroorganizmus él, ezek egy része viszont a természetes bőrflórához tartozik: nem károsítja azt, hanem egyes esetekben hasznos is.

A kutatók remélik, hogy vizsgálataik, illetve a gombák és baktériumok összetételére és eloszlására vonatkozó ismereteik segítenek a bőrbetegségek kialakulásának megértésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.