Pollenhelyzet

Erősödik a pázsitfűfélék pollenszórása

A tavaszi fák pollenszórása fokozatosan visszaszorul, erősödik viszont a nyári gyomoké, főleg a pázsitfűféléké.

2013.05.18 14:18MTI

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérései alapján az elmúlt napokban az országban csökkent a pollenterhelés, de a tavaszi fák virágpora még mindig előfordulhat tüneteket okozó mennyiségben a levegőben. Ezek között a fenyőfélék virágpora volt jelen legnagyobb mértékben, pollenkoncentrációja mindenhol elérte a közepes, sőt Zalaegerszegen a magas szintet is.
   
Emellett tüneteket okozó koncentrációban monitorozták még az eperfafélék, a csalánfélék, Pécsett a gyertyán, a kőris és a tölgy, Zalaegerszegen pedig a szelídgesztenye pollenszemeit. Alacsony koncentrációban jelen volt még a bükk, a platán, a dió, a ciprus- és tiszafafélék, a vadgesztenye, a nyír, a juhar, a nyári gyomok közül pedig a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenje.
   
Mindeközben elkezdődött a nyári gyomok pollenszórása. Az eddigi adatok szerint a pázsitfűfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben, a közepes szintet mindenhol elérte, sőt Budapesten, Békéscsabán és Miskolcon magas, Zalaegerszegen pedig nagyon magas szintet is mértek - írta az ÁNTSZ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.