Csontritkulás ellen is hatékonyan bevethető

Pizzafűsszerrel a gyulladás ellen

Az oregánó nem csak pizzafűszerként állja meg a helyét - egy olyan anyagot is tartalmaz, amelynek többek közt gyulladásgátló hatása van - fedezték fel a bonni egyetem és a zürichi műszaki főiskola kutatói.

2008.06.30 07:45MTI

Az oregánóban található béta-kariofillén (E-BCP) hatóanyagot gyulladtmancsú egerekbe fecskendezték be, mire tízből hét esetben a tünetek enyhültek - írta a Die Welt című német napilap. Az E-BCP sok fűszer- és élelmiszernövényben előfordul, így például a bazsalikomban, a rozmaringban, a fahéjban és a feketeborsban. Az viszont újdonság, hogy jótékony hatással lehet a szervezetre. 

További egérkísérletek során az is kiderült, hogy a csontritkulás ellen is hatékonyan bevethető - mondta Andreas Zimmer bonni professzor. A működés lényege a következő: a béta-kariofillén a sejtmembránra csatlakozva megváltoztatja a sejt viselkedését, mire az kevesebb gyulladásserkentő jelanyagot bocsát ki. Az E-BCP ezzel új gyógyszeralapanyag lehet. 

Nagy előnye, hogy a természetben gyakori, továbbá, hogy hasonló hatású társaival szemben nincs tudatmódosító hatása. Aki mostantól oregánóval fűszerezi az összes ételét, mégse él feltétlenül egészségesebben. A hatóanyag ugyanis csak akkor fejti ki hatását, ha az anyagcsere-folyamatok egyensúlya megbillent - magyarázta Zimmer professzor. Úgy van ez, mint az antidepresszánsoknál, amelyek depresszió esetén segítenek, az egészséges embernek azonban nem lesz tőlük jobb kedve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.