Az abortusztörvény módosítását is javasolják

Engedélyezik a 11 éves megerőszakolt román kislány abortuszát

Romániában is végrehajtható a magzatelhajtás annál a 11 éves kislánynál, akit nagybátyja erőszakolt meg. Pénteken határozott így az a kormányközi bizottság, amely több minisztérium, hatóság képviselőit és orvosokat tömörített magába.

2008.06.27 13:23MTI

A testület összehívását a román egészségügyi miniszter rendelte el, miután egy orvosi bizottság megtiltotta a 21 hetes, nem kívánt magzat elhajtását. A kormányközi bizottság az abortuszra vonatkozó törvényes előírások módosítását is javasolja. A kislányon akkor követett el erőszakot édesanyja 19 éves testvére, amikor még be sem töltötte 11. életévét.

A bizottság az áldozat korára való tekintettel úgy véli, hogy rendkívüli helyzetről van szó, így ebben az esetben el lehet tekinteni attól a törvényes előírástól, amely csak a 14 hetes magzat elhajtását teszi lehetővé. Korábban két vidéki orvosi bizottság is megvizsgálta az ügyet, de ellentmondó döntéseket hoztak. Míg az első engedélyezte az abortuszt, a második úgy vélte, hogy azt nem lehet végrehajtani.

A miniszter ennek a patthelyzetnek a feloldása érdekében hívta össze az újabb, ezúttal központi bizottságot, amelynek orvosai úgy vélik, hogy a lány fiatal kora miatt képtelen betölteni az anya szerepét, a szülés nyomán pedig lelki sérüléseket is szenvedhet. Ráadásul a magzat túlélésére egy százalék esélyt adtak. Az orvosok ugyanakkor elismerték, hogy ebben az esetben az abortusz legalább olyan veszélyes, mint a szülés. A román orvosi kamara elnöke szerint a kormányközi bizottság döntése csak javaslatnak tekinthető.

Hangsúlyozta: az a román orvos, aki elvállalná a beavatkozást, azt kockáztatná, hogy az ellene indított esetleges bírósági perben veszít. A román orvosok azonban a jelek szerint nem lesznek kitéve ennek veszélynek, mert a kislány édesanyja úgy döntött, hogy Angliába utaznak, ahol a 24 hetes magzat elhajtása is megengedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.