Inkább a felső érték fontos...

Idős korban már nem számít a "per" vérnyomásérték

Ha valaki elmúlt ötvenéves, vérnyomásának csak a felső, szisztolés értéke számít, a diasztolés nyomásnak, a "per" értéknek nincs jelentősége. Az új nézetet a világ egyik legöregebb orvostudományi folyóirata, az angol Lancet közölte.

2008.06.20 13:00MTI

Szinte minden családban található automata vérnyomásmérő, amelyet bárki föltehet a karjára és az általában három számot kiír a mérés végén. A harmadik adat a pulzusszámot jelzi, de tudnunk kell, hogy a műszer ennek pontos mérésére nem alkalmas.

Riadalmat okozhat, ha a készülék azt jelzi, hogy percenként csak harmincszor ver a szívünk. Szerencsére gyakran kiderül, hogy a vérnyomásmérő csupán felezte a tényleges percenként hatvanas pulzust.

Az előző két számból az első a szív összehúzódásakor fölugró vérnyomást jelenti, ezt hívják szisztolés vérnyomásnak. A számok leírása, például 140/90 higanymilliméter alapján a második szám a köznyelvben a "per" érték, a szív ellazulásakor mért, úgynevezett diasztolés vérnyomás.

Korábban főleg az utóbbinak a magas értékét igyekeztek az orvosok kezelni.

Bryan Williams
professzor most azzal kelt feltűnést, hogy fölhívja a figyelmet a statisztikákra: 50 éves kor után a diasztolés vérnyomás csökken, az első érték, a szisztolés vérnyomás fokozatosan emelkedik.

Az angol professzor szerint, ha a korosodó betegeknek csak egyetlen számot, a szisztolés vérnyomást kellene megjegyezni, egyszerűbbé válna a magas vérnyomás ellenőrzése és kezelése. Idősebb korban gyakori, hogy csak az első vérnyomásérték magas.

Ennek gyógyítására más készítmények alkalmasabbak, mint az emelkedett "per" érték esetén.

Williams úgy véli: a diasztolés vérnyomást mérni se kellene, mert életkorunk előrehaladtával magától csökken, a legújabb vizsgálati adatok szerint pedig a szív- és érrendszeri betegségek kifejlődése, a szélütés bekövetkezése szempontjából csak a szisztolés vérnyomás nagysága számít.

Már nyolc éve megjelent olyan cikk, amely fölhívta az orvosok figyelmét az első vérnyomásérték, a szisztolés vérnyomás nagyobb fontosságára. Sok szakértő egyelőre úgy látja, hogy mindkét értéknek van jelentősége és nem olyan nagy feladat mindkét számot megjegyezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.