A barátok sokmindenre jók

A közösségi kapcsolatok elősegíthetik a szellemi frissesség megőrzését

Egy új kutatási anyag adatai szerint a családdokkal és barátokkal való kapcsolat segíthet megelőzni az időskori elbutulást, azaz a demenciát.

2008.06.11 12:15medipress.hu

A kutatásban, amely még 2001-ben kezdődött, 78 év feletti egészséges nők vettek részt, akiknek életét 2002 és 2005 között folyamatosan figyelemmel kísérték. Nők esetében a kor előrehaladtával általában megfigyelhető bizonyos szociális elszigetelődés, eddig azonban nem akadt olyan kutatás, amely a szociális izoláció és a kognitív funkciók közötti kapcsolatot bizonyította volna.

A mostani kutatás során a tudósok összesen 2249 nőt vizsgáltak meg, akik közül a kutatás idején 268-nál alakult ki demencia. A tudósok elsősorban a résztvevők szociális aktivitására voltak kíváncsiak. Az adatok szerint az alacsony szociális aktivitást mutató nők 18 százalékánál alakult ki demencia az idők során, szemben a magas szociális aktivitásúak 10 százalékával.

"Az egyetlen kérdés, ami felmerülhet, hogy mi volt előbb: a tyúk, vagy a tojás? Vagyis az alacsony szociális aktivitás okozza a demenciát, vagy fordítva?" - teszi fel a kérdést Dr. Deborah Newquist, a ResCare Inc. igazgatója. "Kutatásunk eredményei szerint a szellemi frissesség megtartásához idős korban is elengedhetetlen a szociális aktivitás és a közösségi programokban való részvétel - nyilatkozta Dr. Valerie Crooks, a kutatás vezetője - Ezért különösen fontos az idősek számára az elszigetelődést gátló programok kidolgozása."

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.