Hadrendbe állt az új fitneszezred

Így jöhetünk formába gyorsan és látványosan - kipróbáltuk az E-FIT-tet

A ma.hu elektromos izomstimulációs tesztjének eredménye: az E-FIT-nek köszönhetően heti kétszer, alkalmanként mindössze 25 perccel, jóval olcsóbban és hatékonyabban, végleg letudhatjuk a koplalást, a többórás izzadást és a hónapokig elhúzódó eredménytelenség-érzést. Részletek a cikkben!

2012.11.30 11:28Sós Éva

Ha fogyásról vagy alakformálásról van szó, nem könnyű levenni a lábamról, alig akad olyan módszer, amit ki ne próbáltam volna, ebből adódóan kételkedve fogadom az újabb eljárásokat, szereket, diétákat. Tavaly például az egész évet végigbicikliztem, idén pedig sorra vettem a legtrendibb diétákat, legutoljára speciális ételeket vettem egy kisebb vagyonért, hozzá pedig színes tablettákat. Az eredmény tartós, azaz maradtam 80 kilogramm, fáradt és egyre több mindenem fáj az életvitelemből adódóan.

Fotó: E-FIT


Röviden, mit tud ez az EMS technológia?

Az EMS technológia már régóta létezik, elektromos impulzust alkalmaznak a gyógyászatban, kozmetológiában, a versenysportban és a rekreációban. Ezek az ingeráramnak nevezett különböző hullámformák egy-egy célzott hatás kiváltására alkalmasak, és rendeltetésszerű használatuk során nemkívánatos mellékhatások nélkül segítik az izmok és kötőszövetek regenerálódását, fejlődését, a trombózis megelőzését. Mára számtalan kutatói vizsgálat, orvosi és sporteredmény bizonyította hatékonyságát, a technológia az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Hivatalának Étkezési és gyógyszer osztályán is (Food and Drug Administration) bejegyzésre került, mint elismert terápiás módszer.

Ezen a technológián alapulnak az EMS-edzések is, azaz a speciális gépek és ruházat révén közvetlen az izmokhoz jut az elektromos stimuláció, aminek hatására azok ugyanúgy összehúzódnak és elernyednek, mint sportolás közben, csak lényegesen jóval többször és erőteljesebben. Ehhez azonban víz kell, nem csak szervezeten belül, hanem kívül is, ezért az ilyen edzőtermekben az elektródákat tartalmazó pántok vagy ruházat alatt nedves pamutruha viselete szükséges.

Fotó: E-FIT


Kipróbáltuk az E-FIT-tet

Az E-FIT először azzal fogott meg, hogy engem szólított meg, az idő- és energiahiányban szenvedő, ülőmunkát végző embert; a súlyproblémák ellen küzdő nőt, aki számára fontos, hogy minél tovább maradjon egészséges; a fáradt anyát, akinek fáj a háta, rossz az állóképessége, és ha sprintel a villamos után, már megérzik az izületei. És nem utolsósorban azt a tapasztalt fogyókúrázót, aki már tisztában van azzal, hogy helyes életmód, rendszeres és megfelelő étkezés nélkül nincs az a csodaszer, amit csak be kell szedni, amit csak magunkra kell kapcsolni, és azonnal látványos eredményeket produkál. Tenni kell az eredményért, de nem mindegy, hogy ez mennyi időt és pénzt igényel. És itt a lényeg!

Hangzatos ígéretek helyett tényeket kaptam, konkrétan egy, több száz emberen elvégzett hazai orvosi tanulmány támasztja alá az E-FIT elektromos izomstimulációs gépeinek egészségre gyakorolt hatását. Ennek célja eredetileg az volt, hogy kiderítse az esetleges káros hatásokat, ám az eredmények azt bizonyították, hogy több szempontból is kedvező a testnek, a szervezetnek és nem utolsó sorban a léleknek, hiszen ha egészségesek és szépek vagyunk, kevés dolog szegheti kedvünket.

Az E-FIT az EMS technológia sokéves kutatómunkán alapuló fejlesztése során tökéletesítette készülékeit. Jelenleg már kifejezetten az egész test stimulációs edzésére kifejlesztett 5. generációs gépcsalád érhető el. A ma.hu is ezt tesztelte.

Mit tartsunk szem előtt, ha elektromos izomstimulációs edzést kínáló cégek ajánlatai között válogatunk?

- Hány izmot mozgat meg a gép?
- Hány izomcsoportra van külön szabályozó?
- Fokozatosan vagy azonnal érkezik az impulzus?
- Állítható-e az erősség, a mélység és az ütem?
- Van-e szervizháttere a cégnek, ha elszakad egy ruha, vagy nincs méret, hány nap alatt tudják beszerezni külföldről?
- Milyen plusz szolgáltatás jár a bérlet mellé?
- Jár-e hozzá személyi edző, életmód-tanácsadás, egyéb?
- Mit kell magunkkal vinni és mit biztosít a cég?
- Pántos vagy ruhás megoldású-e a rendszer?
- Antibakteriális-e az az anyag, amibe az elektródákat ágyazzák?
- A teljes pamutruhát be kell-e vizezni?
- Mit tartalmaz a bérlet, a felsorolt szolgáltatásokat is, vagy azokat külön kell megfizetni?
- Rendelkezik-e a cég a megfelelő minősítésekkel?
- Tájékoztatnak-e az esetleges kizáró okokról, vagy csak a helyszínen "avatnak" be?

Teszt és tapasztalatok

Az elektromos izomstimulációs gépek használatának egyik fontos előnye, hogy az edzések során egyszerre mozgatja meg a test minden izmát: nem kell külön hasazni, lábgépezni, hátizom-gépet húzni-engedni. Az E-FIT által kínált módszer jóval több izmot mozgat meg, 20 perc alatt 36 ezer izom-összehúzódással az élen jár. A teljes test edzése megy végbe ez idő alatt, hiszen külön pántokkal a vádli, a tricepsz (integetőizom), bicepsz izmait is megdolgoztatja.

A személyre szabható beállításoknak köszönhetően, az impulzusoknak nem csak a hosszát és a mélységét, hanem az ütemét is megszabhatjuk: mialatt a teljes test edződik, speciális edzésprogramokat végezhetünk – azaz lehet szálkásítani, zsírt égetni, a mélyizmok stimulásával pedig izomfejlesztés, célzott izomépítés is megvalósítható. Sőt, az esetlegesen sérült izmokat is kíméletesen megmozgathatjuk. Az fitnesztermekben kevésbé megmozgatható mély hátizmok, gerinctartó izmok edzésével az ülőmunkát végzők, az idősebbek vagy éppen a kismamák körében tapasztalt hátfájások kezelhetők, ráadásul a fájdalomcsillapítás mellett megelőzi, vagy éppen javítja a már kialakult gerincferdülést. Mindemellett izületkímélő hatása is van, hiszen az izommunkához nem szükséges a karok vagy a lábak erőteljes mozgatása, ráadásul az izületvédő szerek is mellőzhetőek.

Fotó: E-FIT


Sok helyen szalagos megoldást alkalmaznak, ám azok rendre lecsúsznak, az E-FIT-es mellény és nadrág viszont a helyén marad, és ott fejti ki hatását, ahol kell. Az E-FIT-nél figyelembe vették azt is, hogy a vizes pamutruha tapadása kellemetlen is lehet, a nyirkosság hatására fázhatunk, tapadása kényelmetlen, ezért ezekben a szalonokban az általuk biztosított pamutruha csak ott vizes, ahol a speciális ruházatba épített tappancsok vannak.

A program általában 8 perc, úgynevezett kardio edzést, és 12 perc erősítő edzést tartalmaz, (függően természetesen a vendég által elérni kívánt céltól). Ügyelnek arra, hogy ezeket ne unjuk el, így változatos mozgásokkal és eszközökkel teszik színesés élvezhetővé. A bérlet tartalmaz egy cukormentes izotóniás italt, amely a folyadékot és energiát biztosítja, az edzés végén pedig egy fehérje turmix jár izomfejlődés elősegítése érdekében.

Tehát időben vetkőzéssel-öltözéssel maximum 45 percet vesz igénybe. Mivel az E-FIT szalonok több helyen is megtalálhatóak, így lehetőségünk van arra, hogy a munkahelyünk vagy az otthonunk közelében válasszunk egyet. Ehhez tudnunk kell, hogy az E-FIT nem csak szerviztámogatást és komplett ruházatot ad a gépei mellé a csatlakozó szalonoknak, hanem kétnapos oktatás keretében felkészítik az edzőket a gépek professzionális használatára, amit egy záróvizsga követ, így bármelyik szalon szolgáltatását is vesszük igénybe, a minőségben nincs eltérés.

Figyelem, vannak kizáró okok: minden olyan eset, amelynél eleve kizáró ok a sportolás, ilyen a pacemaker, a friss műtét, stb.

Fotó: E-FIT


Kézzel fogható eredmények

Mivel az elektromos izomstimuláció beindítja a vérkeringést, a salakanyag távozik, a bőr feszesedik, a megfelelő folyadékbevitel mellett a narancsbőr egyre halványabb lesz. Az anyagcsere felgyorsulásával beindul a fogyás is, ám a megfelelő étkezési szokások - azaz a megfelelő időben a megfelelő mennyiségben elfogyasztott étel – beiktatása nélkülözhetetlenek az edzések sikeréhez. A vércsoportdiéta jó irányadó lehet, de a bérlet tartalmazza a személyi edző mellett a személyre szabott életmód-tanácsokat is.

Egy 10 alkalmas bérlet 45 nap alatt használható fel. A bőrön már ennyi idő után is jelentős változás áll be, a második bérlet után pedig már látványos lesz az átalakulás. Ennek mértéke sok mindentől függ, van, akinél elképesztő az eredmény, és akad olyan is, akinek nehezebb megy, mert például pajzsmirigy-működési problémái vannak.

Egy biztos: az ilyen típusú edzés eredményei jóval látványosabb, mint amikor fitneszteremben mozgunk, hiszen ugyanannyi idő alatt nagyságrendekkel több izommunkát végez a testünk. Félreértés ne essék, aki szeret edzőterembe járni, az is igénybe veheti kiegészítő edzésként!

Mint ahogyan minden területen fontos az aranyközépút, így ebben az esetben is a heti két alkalom ajánlott, az izomzatunknak ugyanis pihennie, regenerálódnia kell. Tehát senki se gondolja, hogy egy hét alatt izompacsirta lehet belőle.

Fotó: E-FIT


Pozitívumok, kellemes csalódások

Már azzal belopták magukat a szívembe, mikor a telefonba közölte egy kedves és segítőkész hang: maximum 40 perc mindennel együtt, és nem kell vinnem semmit. Eddigi tapasztalataim alapján erre többször is visszakérdeztem, de továbbra is nem volt a válasz: se pamutruhát, se törölközőt, se tusfürdőt, se papucsot, se ásványvizet ne vigyek, mindent adnak. És így is történt.

Rengeteg tanácsot és tájékoztatást kaptam arra vonatkozóan, hogy a legjobb eredményt érjem el, nem siettettek, nem csak türelmesen elmagyarázták, hogy mit kéne csinálnom, hanem velem együtt csinálta a személyi edző, lelki ösztönzést is kaptam, nem keveset. Egy másodpercig sem tapasztaltam azt az E-FIT szalonban, hogy „csak egy” ügyfél vagyok, mint abban az edzőteremben, ahol egyszerre 4-5 vendéggel foglalkozik egyetlen személyi edző. És nem utolsósorban külön pénzt sem kell fizetni ezért, a bérlet árában benne van a teljeskörű tájékoztatás, tanácsadás, ruha és eszközhasználat, az izotóniás ital és a fehérjeturmix is.

Számomra a bizalom alapját az adta meg, hogy nem importált gépekről van szó, az E-FIT teljesen magyar cég, TÜV és CE minősítésekkel rendelkezik. Teljes szervizhátterének köszönhetően nem találkozik az ember „átmenetileg zárva” táblával a szalonok ajtaján - ha egy gép meghibásodik, vagy egy ruha elszakad, javítják, pótolják, cserélik, és az edzések zavartalanul folyhatnak.

Honnan tudom, hogy működik? Mert minden megvan, ami egy kemény sportolás után szokott: izomláz, felszabadult és egyben ellazult érzés, testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Ellenben nem tapasztalható a tipikus farkaséhség, ami nagyjából a leadott kalóriák azonnali pótlását eredményezi.

Az E-FIT EMS-edzései szabadon kipróbálhatóak, hiszen ott vannak minden nagyobb sportrendezvényen, így találkozhattak velük a Fitbalance-on, a Fittaréna budapesti állomásán, vagy akár a BNV-n is.

Fotó: E-FIT


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.