Nem ismerik el

A francia katolikus egyház ellenzi a homoszexuális párok házasságának engedélyezését

Az azonos nemű párok házasságának engedélyezése ellen foglalt állást szombaton Lourdes-ban, a francia püspöki konferencia közgyűlésén André Vingt-Trois, a katolikus intézmény elnöke.

2012.11.03 23:29MTI

A francia kormány szerdán vitatja meg a törvénytervezetet a házasság intézményének kiterjesztéséről a homoszexuális párok számára, amelyet egy szombaton megjelent felmérés szerint a franciák 58 százaléka támogat. Tavaly még 63 százalékos volt ez az arány.

"Nem elismerni a szexuális különbséget olyan szemfényvesztés, amely meg fogja rengetni társadalmunk alapjait" - hívta fel a figyelmet a katolikus vezető. A 120 püspök előtt mondott beszédében Ving-Trois arra kérte "a keresztényeket és mindazokat, akik osztják a nézeteiket", hogy forduljanak a képviselőikhez, és ragadjanak meg minden demokratikus eszközt ellenvéleményük kifejezéséhez.

A "francia társadalmat fenyegető intézkedések elleni" tüntetésekre való hivatalos egyházi felhívást a püspökök és a hívek egy része már régóta várta. A katolikus egyházhoz közeli szervezetek és a Civitas elnevezésű fundamentalista mozgalom november 17-18-ra szervez utcai megmozdulásokat.

A püspöki konferencia elnöke szerint a törvénytervezetet a kormány olyan pillanatban akarja sürgősséggel elfogadni, amikor "a gazdasági válság egyre inkább eléri a társadalmat, cégek szűnnek meg és a társadalmi bizonytalanság egyre nő". Szerinte a javaslat "nem egyszerűen nagyvonalúan megnyitja a házasság intézményét az állampolgárok egy újabb csoportja számára, hanem a házasság intézményét oly módon formálja át, hogy az ki fog hatni mindenkire". Úgy vélte, hogy az alapkérdés a emberi lét nemi valóságának társadalmi tiszteletben tartása.

"Ellentétben azzal, amit állítanak, ez nem házasság lesz mindenki számára, hanem házasság néhányak számára, amit mindenkire ráerőszakolnak" - fogalmazott Ving-Trois. Sajnálatát fejezte ki, hogy a kérdésről a kormány nem rendezett országos vitát, amellyel "válaszolni lehetett volna a véletlenszerű közvélemény-kutatások és a lobbik látványos nyomására". Arra is emlékeztetett, hogy az egyház nem "vallási privilégiumokat véd". "Nem a házasság szentségének kérdését, hanem annak társadalmi szerepét hangsúlyozzuk" - mondta a katolikus vallási vezető.

A püspöki konferencia álláspontját valamennyi nagy vallás, a protestánsok, az ortodoxok, a muzulmánok és a zsidók képviselői is osztják Franciaországban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.